Yrjö Liipolan taidemuseon alkukesässä aineellista valoa, kollaaseja ja suuria akvarelleja

0
Näyttelyn kuraattori Orvokki Leino on tehnyt ripustuksen Jorma Heleniuksen valon ja maiseman maalauksista.

KOSKI. Yrjö Liipolan taidemuseo avaa kesäkautensa Matti Kujalan kokoelmanäyttelyllä. Museon Galleria Y -tilaan on ripustettu seitsemän taiteilijan töitä. Näyttelyn yhdessä Minna Ylieskolan kanssa kuratoinut Orvokki Leino toteaa, että esillä on Kujalan kokoelman parhaimmistoa. Mukana on muun muassa Jorma Heleniuksen maisemamaalauksia, Nándor Mikolan suuria akvarelleja ja Aarno Salosmaan 1970-luvun kollaaseja.

Jorma Helenius on maalannut valoa maiseman keskeisenä, näkymää muovaavana elementtinä. Maalausten keskeisenä elementtinä on luonnonvalon materialisoituminen auringonsäteiden osuessa ohikiitäväksi hetkeksi mäntyihin tai metsäpuron pohjan hiekkaan.

Valo ja valon liike on kiinnostanut Heleniusta lapsesta asti.

–Maisema syttyy eloon, kun auringonvalo osuu siihen, Helenius sanoo, ja lisää, että valo vaikuttaa myös ihmisen tunteisiin, se ”eläyttää tunteet”.

Helenius maalaa luonnossa, paikan päällä, niin kesällä kuin talvella.

–Ihmissilmä erottaa hämärässä sävyjä ja syvyyttä silloinkin, kun kamera tallentaa valon puutteen.

Helenius ja Kujala olivat pitkäaikaisia ystäviä. Helenius sanoo Kujalan halunneen nauttia hankkimastaan taiteesta joka päivä ja että taide oli iso osa hänen identiteettiään.

–Matin toive oli, että hänen kokoelmansa pääsee vielä esille, jotta muutkin pääsevät nauttimaan näistä upeista teoksista.

Kujala (1939–2023) oli Koskella syntynyt taiteen ystävä, jonka keräämisen motiivi oli rakkaus taiteeseen. Kujala lahjoitti taidekokoelmansa Kosken Taidesäätiölle vuonna 2021.

Galleria Y:n lisäksi taidemuseossa on veistossalin perusnäyttely, jossa on Yrjö Liipolan veistoksia, Olavi Hurmerinnan grafiikkaa, pilapiirroksia ja maalauksia sekä Martti Vainion maalauksia ja veistoksia.


Yrjö Liipolan taidemuseo avoinna alkukesästä sunnuntaisin 12.5., 19.5. 26.5. ja 2.6. klo 12–15 sekä kesäkaudella 4.6.–4.8. tiistaista sunnuntaihin klo 11–17. Osoite: Hämeentie 45, Koski

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän