Museovirastolta avustus Koskipirtille Jäntin kokoelman digitointiin ja perusteelliseen luettelointiin

0
Koskipirtin kokoelman luettelointi alkaa lasi- ja posliinihuoneista. Markku Orell on tyytyväinen vihdoin tehtävään luettelointiin.

AURA. Koskipirtin museo Aurassa on saanut Museovirastolta 6 000 euron avustuksen kokoelmiensa sähköiseen luettelointiin. Avustus on jaettu paikallismuseoiden tämän vuoden hankeavustuspotista, jonka tarkoituksena on tukea ja vahvistaa kulttuurisesti merkittäviä kokoelmia ja paikallista perinnettä.

Luettelointityötä tekemään palkataan museoalan ammattilainen tai opintojen päätösvaiheessa oleva opiskelija.

–Koko työhön kuluu aikaa 3–4 vuotta ja kokonaisbudjetti on 10 000 euron luokkaa, kertoo Koskipirtti-museon toimitusjohtaja Markku Orell.

Luettelointi alkaa työsuunnitelman laatimisella. Heti sen jälkeen tänä kesänä luetteloidaan museorakennuksen alakerran vitriinisalissa oleva lasi- ja posliinikokoelma. Myös noin 50 ryijyn kokoelma, jota konservoidaan Metropolia-ammattikorkeakoulun oppilastyönä, luetteloidaan. Yksi jo konservoiduista on kokoelman vanhin, 1700-luvulta.

–Ryijyistä on jo paljon valmista materiaalia, ja se liitetään luettelointiin, Orell sanoo.

Luettelointi on kokonaisselvitys

Museoluettelointi on paljon muutakin kuin esineitten listaus. Koskipirtin museon kaikki noin 4 000 esinettä valokuvataan ja jokaisesta tehdään esinekohtainen taustaselvitystyö. Se tarkoittaa esineen ajoitusta, tietoja materiaalista, valmistustekniikasta, käyttötarkoituksesta ja käyttöyhteydestä sekä siitä, mistä esine on peräisin.

Mittavan kokoelman kokoaja Lauri Jäntti (1909–2006), numeroi itse esineet vuosikymmeniä sitten, mutta luettelo ei ole säilynyt, eikä sen sisällöstä ole tietoa.

–Hän on hyvinkin saattanut kirjata tietoja vaikkapa esineitten hankintapaikoista, sanoo Orell.

Työtä tehdään yhteistyössä Turun museokeskuksen ja Suomen maatalousmuseo Sarkan kanssa. Yhteistyöllä avarretaan ja nopeutetaan esineitten taustaselvitystyössä lähdeaineistojen käyttöä.

Esineitten tieto esille

Koskipirtin haasteena on ollut kokoelmatietojen hajanaisuus ja puutteellisuus, ja tähän saadaan nyt korjaus. Luetteloinnin valmistuttua museossa vierailusta tulee kävijöille rikkaampi, elävämpi ja helpommin avautuva, kun esittelyteksteihin saadaan nykyistä enemmän tietoa. Kun tieto on sähköisessä muodossa, se tulee osaksi Kansalliskirjaston ylläpitämää avointa Finna-palvelua ja siten kaikkien saataville.

Myös teemanäyttelyitten ja teemallisten hakujen tekeminen on jatkossa helpompaa, kun esineistö on teemoittain ja hakusanoittain kirjoissa ja kansissa. Ammattitaitoinen, Museoviraston standardien mukainen luettelointi turvaa myös kokoelman jatkuvuuden.

–Kun seuraava sukupolvi tulee museota ja säätiötä ylläpitämään, he eivät jää tyhjän päälle, Markku Orell sanoo.

Kokoelma on hyvä alku

Koskipirtin museo on Museoviraston linjauksen mukaan kansatieteellisesti merkittävä paikallismuseo. Esineet ovat jo nyt esillä teemoittain ja käyttöyhteytensä sekä tyylikausien ja aikakausien mukaisesti. ”Vuosikymmenhuoneet” esittelevät muun muassa sota-aikaa, maatalon elämää sekä työläisperheen kotia ja porvariskotia viime vuosisadan alussa. Tästä on hyvä jatkaa. Nyt museo liittyy kansalliseen kulttuurihistoriaa esittelevään tietoverkostoon.

Kokoelmien perusta on Lauri Jäntin intohimoisesti harrastajana keräilemä esinekokoelma. Jäntti kierteli jo 1930-luvulla etsimässä häntä kiinnostavia aarteita vanhantavaranliikkeistä ja romu- ja huutokaupoista sekä kotikaupungissaan Helsingissä että eri puolilla Lounais-Suomea. Jäntti kirjoitti useita tietokirjoja vanhoista esineistä. Museo avattiin yleisölle vuonna 1967.


FAKTA

Koskipirtti ja Museotalo on avoinna 1.5.–31.8. lauantaisin ja sunnuntaisin klo 12–15 sekä Auran iltatoripäivinä tiistaisin klo 17–19 (ajalla 4.6.–6.8.)
Lisäksi avoinna Auran Aurinkoviikolla 10.–16.6. klo 12–15.
10.7. klo 10–17 Helen Schjerfbeckin syntymäpäivän maalaustapahtuma.
25.8. klo 10–17 mukana Aurajoentien Matkailutien Kulttuurirallissa.
Kesänäyttelyn taiteilijana tänä vuonna pöytyäläinen Aulis Heikkilä.
Osoite: Riihikoskentie 36, Aura
Pääsymaksu: 3 euroa

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän