Varha luopui lomautussuunnitelmista – Säästöjä etsitään talkoilla

0

VARSINAIS-SUOMI. Varsinais-Suomen hyvinvointialueen (Varha) tiistaina kokoontunut aluehallitus ei lämmennyt esitykselle henkilökunnan lomautuksiin tähtäävistä yhteistoimintaneuvotteluista. Niiden sijaan aluehallitus valitsi toimenpiteeksi vapaaehtoiset keinot kuten talkoovapaat.

Varhan tavoitteena on edelleen 14 miljoonan nopeat säästöt.

–Talouden tilanne on todella vakava. Mitä pidempään alijäämän kasvu jatkuu, sitä hankalampien päätösten edessä olemme, hallituksen puheenjohtaja Sanna Vauranoja sanoo Varhan tiedotteessa.

Talkoovapaiden ja muiden vapaaehtoisten toimenpiteiden kustannusvaikutuksista edellytetään raportointia hallitukselle elokuun loppuun mennessä. Varhan henkilöstömenot ovat yli 1,2 miljardia euroa vuodessa.

Aluehallitus käsitteli tiistain kokouksessa vuoden ensimmäisen neljänneksen talouskehitystä. Osavuosikatsauksen perusteella kuluvan vuoden talouden alijäämä nousee talousarvion noin 85 miljoonasta noin 163 miljoonaan euroon. Jotta Varha kykenee noudattamaan valtiovarainministeriön edellyttämää ja hyväksymää tuottavuus- ja taloudellisuusohjelmaa, on vuoden aikana kyettävä saavuttamaan lisäsäästöjä.

Hallituksen päätöksellä yhteisöllisyysrahasta luovutaan ja henkilöstöetuisuudet arvioidaan kokonaisuutena osana tuottavuus- ja taloudellisuusohjelmaa. Päivitetty taloudellisuus- ja tuottavuusohjelma tuodaan hallitukselle kesäkuussa.

–Liikunta- ja kulttuurisetelien lakkautus kesken vuoden olisi käytännössä ollut mahdoton, koska osa edusta on ehditty jo käyttää. Henkilöstö olisi joutunut eriarvoiseen asemaan, hallituksen varapuheenjohtaja Niina Alho kertoo.

Pysyvien säästöjen saavuttamiseksi hallitus edellyttää kesäkuussa arviota ylimmän johdon yhteistoimintaneuvotteluiden tarpeesta ja toteutuksesta. Yhteistoimintaneuvottelut on puolestaan määrä aloittaa elokuussa.

Myös poliittisesta päätöksenteosta haetaan säästöjä. Keinoja esitetään aluevaltuustolle kesäkuussa.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän