Salaisuudet paljastuvat Pöytyän teatterissa – Kevyt ja humoristinen musiikkinäytelmä tarjoaa myös pohdittavaa

0
Pöytyän teatterin Se on salaisuus -näytelmässä on kaikenkirjavaa väkeä. Luvassa on kevyt ja humoristinen musiikkinäytelmä, josta löytyy myös vakavampaa pohjavirettä. Kuva: Tuomas Honkasalo

PÖYTYÄ. Reppuniemen ulkoilmamuseon perinteinen kesäteatterimiljöössä on treenitahti tiivistynyt. Ensi-ilta koittaa tämän viikon perjantaina.

Monella Pöytyän teatterin Se on salaisuus -näytelmän työryhmästä on takanaan jo useita kesäteatteriproduktioita, mutta mukana on myös tuoretta verta tuomassa sopivaa twistiä teatterin tekemiseen.

–Suomalaiset ovat kesäteatterikansaa. Näistä niemennotkoista ja rinneteattereista suomalainen näytelmäkulttuuri on saanut alkunsa alun perinkin. Nykyään Suomessa on valtaisa määrä kesäteattereita. Eikä se mikään ihmekään ole. Tämähän on hauskaa. Minäkin ajan Raumalta tänne Pöytyälle jo kuudettatoista vuotta, naurahti näytelmän ohjaaja Mona Lehtola.

Se on salaisuus kertoo tarinaa sukupolvien ikääntyvästä ketjusta, omaishoidon hetkellisestä riitaisuudesta ja kaikkien halusta elää elämäänsä täysillä ilman salaisuuksia.

–Tarinan keskiössä on perhe, jossa on äiti ja isä sekä heidän aikamiespoikansa. Joka toinen viikko perheeseen liittyy aina myös isän isä. He asuvat pienessä maalaispitäjässä, jossa ei ikinä tapahdu yhtään mitään. Tämä rassaa erityisesti perheen äitiä. Ehkä siinä kohtaa elämässä puntaroidaan sitä, että elämässä ei olekaan ehkä saavutettu kaikkea sitä, mitä olisi haluttu, Lehtola taustoittaa näytelmän juonen kehystä.

–Kylään saapuu sattuman kaupalla eräs vieras nainen, joka alkaa sekoittaa tätä rauhallista pakkaa. Isoisällä on myös suhde erään kylän naisen kanssa. Näytelmässä nähdään myös naispari. Tarina huipentuu loppuillallisille, jossa salaisuudet nousevat esiin. Enempää en uskalla kertoa, sillä se on salaisuus, Lehtola virnistää.

Salaisuudet pöydälle

Näytelmän tärkein viesti lienee Lehtolan mukaan se, että olisimmeko me kaikki vähän onnellisempia, jos emme piilottelisi kipeitä asioita ja salaisuuksia, vaan osaisimme käsitellä niitä yhdessä ja jakaa niitä.

–Häpeän leima meissä on aivan liian suuri. Jokaisella meistä on salaisuuksia, koska me pelkäämme suoraa kommunikaatiota. Näytelmä kannustaa meitä rohkeuteen ja asioiden jakamiseen, Lehtola esittää.

Korkealentoisesta filosofoinnista huolimatta Lehtola kuitenkin painottaa, että kyseessä on kevyt ja humoristinen musiikkinäytelmä.

–Mutta kyllä sieltä taustalta nämä vakavammatkin aiheet löytyvät, Lehtola huomauttaa.

Markku Hyvösen käsikirjoitus on saanut Lehtolan ja työryhmän käsissä hieman uutta asua.

–Hyvösen Markun mahtavuus on siinä, että hän on antanut meille luvan muokata tekstiä juuri meille sopivaksi. Soitin hänelle ja antaa mennä vaan, totesi Markku, Lehtola naurahtaa.

–Tällainen vapaus sopi tietenkin meille, sillä usein kässäriä halutaan hieman muokata.

Uudet voimat piristävät

Näytelmä tanssittaa lavalle kolme Reppuniemen rinteelle uutta kesänäyttelijää eli Susanna Tuulen (Siiri), Teija Laukkanen-Alanteen (Aurora) ja Henri Rinteen , joka esittää aikamiespoika Jussia.

–Uudet näyttelijät piristävät tätä hommaa valtavasti. Tämä on tosi sitovaa ja esimerkiksi perheellisiltä harjoitukset vievät paljon aikaa. Ehkä vanhat parrat haluavatkin välillä hieman taukoa tai pysytellä taustajoukoissa, Lehtola toteaa.

Mukana teatterissa on myös vanhoja tuttuja.

–Minulla taitaa olla nyt kahdeskymmenes vuosi tulossa täyteen, että toisaalta on hyvä olla myös pysyvyyttä, velmuilee Jukka Huhtala Lehtolalle.

Kevyt huumori pitää työryhmän virkeänä.
Tuomas Honkasalo


Se on salaisuus Pöytyän teatterissa. Ensi-ilta perjantaina 7.6. klo 19. Muut näytökset 9.6., 11.6., 12.6., 13.6., 16.6., 18.6., 19.6., 29.7., 30.7. ja 31.7. klo 19. Yönäytökset 2.8. ja 3.8. klo 21.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän