Intohimona frisbeegolf – Pyry Karjalainen haki kokemusta pro-tason SM-kisoista

0
Mentaalinen suoritus on puttaamisessa yhtä tärkeää kuin tekninen osaaminenkin, sanoo frisbeegolfaaja Pyry Karjalainen. Kuva: Juha Lahti

MARTTILA, LIETO/Tarvasjoki. Marttilan Murtoa edustava, Tarvasjoella asuva Pyry Karjalainen pääsi osallistumaan ensimmäistä kertaa frisbeegolfin pro-tason SM-kisoihin, jotka järjestettiin kesäkuun lopulla Siilinjärvellä.

–Ihan huippusijoitusta sieltä ei tullut. Tavoitteeni olikin saada lähinnä selvyys omasta tasosta silloin, kun pelaan omaa peliäni parhaalla mahdollisella tavalla. Nyt se ei ihan ollut mahdollista minua vaivanneen kylkikivun takia. Huomasin kuitenkin, että potentiaalia aivan huippuryhmään asti on olemassa. Vaikka tulos jäikin kauas tavoitteesta, niin halua kehittyä ihan kärkikahinoihin asti on olemassa, Pyry Karjalainen kertoo SM-kisojen kokemuksistaan.

Lisääkin SM-tason kilpailukokemusta Karjalaiselle on tulossa vielä tällä kaudella.

–Syyskuussa järjestetään amatöörien SM-kilpailut. Paikkana on Turun Lauste, joten se on ihan mukavan matkan päässäkin. Paikkani sinne olen jo ansainnut karsintakilpailusta Mynämäellä. Siihen kilpailuun laitetaan sitten kaikki peliin, Karjalainen lupailee.

Jalkapallosta frisbeegolfiin


Vaikka Pyry Karjalainen onkin harrastanut frisbeegolfia jo pitkään, on kehittyminen nykytilanteeseen ollut varsin nopeaa.

–Harrastin nuorempana innokkaasti jalkapalloa. Olen pelannut sitä myös Marttilan Murron edustusjoukkueessa. Taisi olla vuonna 2008, kun tein ensimmäiset heitot frisbeegolfissa. Ensimmäiset kymmenen vuotta kuitenkin menivät lähinnä lajin parissa hauskaa pitäen, Karjalainen muistelee.

Sitten tuli kuitenkin se hetki, kun frisbeegolf alkoi toden teolla miestä kiinnostaa.

–Siinä tuli kaikenlaisia positiivisia asioita lajiin liittyen, kuten henkilökohtainen kehittyminen ja esimerkiksi erilaisten kiekkojen liito-ominaisuuksien ymmärtäminen ja tutkiminen. Vuonna 2019 jalkapallo loppui osaltani, ja vuonna 2020 otin lisenssin frisbeegolfiin. Viitisen vuotta siis olen vasta ollut lisenssipelaaja, joten kehittyminen on ollut varsin nopeaa.

Pyry Karjalainen on kilpaillut melko paljon. Kilpailuja on ollut kesän aikana jopa kolmekymmentä. Nyt hän on muuttanut kilpailurutiinejaan kuitenkin jonkin verran.

–Olen ottanut vähän isompia kisoja, mutta harvemmin. Pitää muistaa hoitaa myös kehoa, koska frisbeegolf on kuitenkin myös hyvin fyysinen laji, Karjalainen kertoo.

Laji ottaa aikansa


Karjalainen on aktiivisesti mukana Marttilan Murron toiminnassa. Hän on johtokunnan jäsen ja aktiivisesti mukana myös frisbeegolfjaoston toiminnassa. Ja tietenkin itse lajin harrastaminen ottaa oman aikansa.

–Jos ei ole lisenssikisaa tiedossa, niin yhdestä kolmeen kertaan viikossa käyn heittämässä radan läpi. Teemme myös videoita lietolaisen Esa-Pekka Tupalan kanssa parin, kolmen viikon välein omaan some-kanavaamme, joka löytyy esimerkiksi YouTubesta haulla ”kauna disc golf”. Ja tietenkin viikkokisakin täytyy aina käydä heittämässä. Sitten taas sellainen viikko, kun on lisenssikisa ohjelmassa, niin aikaa kuluu rataan tutustumiseen. Se heitetään etukäteen pari kertaa läpi, ja tehdään aika paljon puttiharjoituksia, Karjalainen summaa viikko-ohjelmaansa.

Frisbeegolf on siitä miellyttävä laji, että se koostuu kolmesta täysin erilaisesta osa-alueesta.

–Ajan rekkaa työkseni, joten frisbeegolfin tuoma fyysinen toiminta on tärkeää. Lajissa on tärkeää myös tekninen osaaminen ja kolmantena on vielä mentaalinen puoli. Mutta parasta lajissa on se, että se sopii kaiken tasoisille harrastajille. Frisbeegolf onkin lähinnä itsensä voittamista.

Lajin harrastamiseen Marttilassa on luotu erinomaiset puitteet.

–Marttilan rata monipuolisuudellaan tekee siitä vaativan ja haastavan. Marttilassahan on aina tuettu urheilua aktiivisesti, ja kiitokset kuuluvat kunnalle myös frisbeegolfradan aktiivisesta kunnossa pitämisestä. Lokakuun alkupuolella onkin sitten ihan mukava järjestää hyvällä radalla Marttilassa PDGA-amatööritason lisenssikilpailu, Pyry Karjalainen iloitsee.

Juha Lahti

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän