Kosken puhdistamohanke etenee hiljalleen – Rakennustöiden toivotaan alkavan keväällä 2025

0
Kosken nykyinen jätevedenpuhdistamo on käyttöikänsä päässä.
Kosken nykyinen jätevedenpuhdistamo on käyttöikänsä päässä.

KOSKI. Kunnanhallituksen puheenjohtaja Heikki Pietilän (kesk.) mukaan Kosken kunnan tavoitteena on saada jätevedenpuhdistamoksi varmatoiminen laitos, joka täyttää hyvin uudet ympäristölupaehdot ja pystyy vastaamaan mahdollisesti tiukkeneviin typpimääräyksiin.

Hanketta on edistetty kunnassa kevään ja kesän mittaan siten, että puhdistamoja tarjoaville yrityksille on järjestetty yleinen neuvottelutilaisuus sekä kahdenvälisiä tilaisuuksia.

– Olemme pyrkineet antamaan tavoitteistamme ja tarpeistamme mahdollisimman selvän kuvan, Pietilä kiteyttää.

Päätös vuodenvaihteessa

Kunta ei ole määritellyt järin tiukkoja ehtoja, minkä tyyppinen puhdistamon tulee olla tai minkälaiseen rakennukseen se tulee rakentaa. Reilunpuoleinen pelivara näyttää poikivan useita tarjouksia.

Kosken kunta aikoo viedä hanketta eteenpäin siten, että yritykset pääsevät valmistelemaan tarjouksiaan elo–syyskuussa ja jättämään ne joulukuuhun mennessä.

Nopeimmillaan koskelaiset päätöksentekijät voisivat lyödä puhdistamoasian lukkoon ensi vuodenvaihteessa, urakoitsija pystyisi aloittamaan rakennustyöt kevään korvalla 2025 ja puhdistamo voisi valmistua kesällä 2026.

Vaihtoehtoja on tutkittu

Koskella on puntaroitu jätevesiasiaa hyvän aikaa.

Syksyllä 2023 kunta sai puhdistamohankinnan kilpailutuksesta vain yhden tarjouksen. Siinä laitoksen hinta oli 6,4 miljoonaa euroa, kun vielä vuodenvaihteessa 2021–22 kustannusarvio oli ollut kolmisen miljoonaa euroa.

Heikki Pietilä kertoo tämän jälkeen arvelleensa, että siirtoviemärin rakentaminen Saloon voisi olla järkevää, mutta salolaiset eivät olleet halukkaita ryhtymään yhteistyöhön Kosken kanssa.

Jätevesien johtamien Turun Kakolan puhdistamoon tyssäsi, kun Kaarinan kunnan edustajat kertoivat viemäriverkostossaan olevan ylivuotoja runsaiden hulevesien aikaan, eikä kapasiteetin kasvattaminen onnistu järkevään hintaan.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän