Kännykätkö tappavat krouvit?

0

Anniskeluravintola Yläneen Kestihovin ovet pantiin toistaiseksi säppiin ja se ei yllätä, kun tarkastelee Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen julkaisemia tilastoja suomalaisten alkoholinkäytöstä. Keväällä 2023 toteutetun Juomatapatutkimuksen mukaan alkoholin lähes päivittäinen käyttö oli harvinaista: miehistä kuusi ja naisista vain kaksi prosenttia ilmoitti käyttävänsä alkoholia vähintään neljä kertaa viikossa. Kaikkein kitsaimmin alkoholia nauttivat 20–34-vuotiaat nuoret aikuiset.

Yläneen Kestihovin yrittäjien mukaan ravintolassa järjestetyt tapahtumat vetivät runsaasti väkeä, mutta kassavirtaa arkisin tuovat kanta-asiakkaat ovat olleet vähissä. Samanlainen tilanne oli Kosken Karassa, joka sai konserttiensa myötä valtakunnallistakin julkisuutta. Harvakseltaan tapahtuva juhliminen on toki kansanterveyden kannalta parempi vaihtoehto kuin päivittäinen nautiskelu, mutta ravintoloitsijoille yhtälö on hankala.

Perinteisissä anniskeluravintoloissa voi tietysti pelata biljardia, laulaa karaokea, osallistua pubivisaan, heittää tikkaa, syödä pitsaa tai jutella. Ne kaikki taitavat olla aktiviteettejä, jotka ovat kokeneet inflaation kännykkäviihteen kehittyessä. Seurustelukumppaniakaan ei enää haeta paikallisesta kuppilasta, kun se hoituu puhelimen sovelluksella. Harmillista kapakoiden kannalta on sekin, että baarielämästä yleensä hetkellisesti innostuvat nuoret muuttavat opiskelemaan kaupunkeihin.

Kyläkuppiloista on tullut vähän kuin höyryvetureita. Molemmissa on ainutlaatuinen tunnelma, muttei niistä enää oikein ole vastaamaan arkisiin tarpeisiin. Satunnaisina tunnelman kohottajina molemmat toki herättävät kiinnostusta, mistä kertoo esimerkiksi Kosken Karasta kirjoitettujen artikkelien hypähtäminen tasaisin välein Viikkolehden luetuimpien juttujen listoille.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän