Ympäristönsuojelu kerää tietoa polttoainesäiliöistä – Alueella on vähintään satoja säiliöitä, joista viranomaisilla ei ole tietoa

0
Vanhaa säiliötä kaivetaan maasta. Vanhan säiliön voi jättää myös maahan, kunhan se tehdään asianmukaisesti ja ympäristönsuojelu asian hyväksyy.

AURA, KOSKI, MARTTILA, PÖYTYÄ. Kosken ympäristönsuojelu kerää tietoja polttoaine- ja kemikaalisäiliöistä Auran, Kosken, Marttilan ja Pöytyän alueelta.

Taustalla on huoli siitä, että viranomaisilla on vain hajanaisesti tietoa käytöstä poistetuista tai vielä käytössä olevista polttoaine- ja kemikaalisäiliöistä.

Osa eläintiloista on kunnallisen ympäristönsuojelun valvonnassa ja niistä tiedot ovat tallella. Käytännössä kuitenkin jokaisella maatilalla on polttoainesäiliöitä. Vielä käytössä olevia tai käytöstä poistettuja säiliöitä on paljon myös omakoti- ja rivitaloissa.

–Meidän neljän kuntamme alueella puhutaan sadoista, jopa tuhansista säiliöistä, joista meillä ei ole tietoa, johtava ympäristönsuojelutarkastaja Helinä Mäkelä arvioi.

Tieto auttaa selvittämisessä

Jos vahinko sattuu, maastoon päässeen polttoaineen alkuperän selvittely on paljon helpompaa, jos on tiedossa, missä käytöstä poistettuja tai edelleen käytössä olevia säiliöitä on.

–Viime keväänä sattui tapaus, missä pelastuslaitos sai tiedon ojassa olevasta öljystä, joka oli matkalla kohti Paimionjokea. Öljy oli peräisin omakotitalosta, jonka nykyinen omistaja ei ollut tietoinen tontillaan olevasta vanhasta öljysäiliöstä, sillä talon lämmitysmuoto oli muutettu paljon aikaisemmin, Mäkelä kertoo.

Öljysäiliöt pitäisi tarkastaa määräajoin. Yleensä seuraavan tarkastuksen ajankohta selviää säiliössä olevasta tarrasta. Maanalaiset öljy-, polttoaine- ja kemikaalisäiliöt tulee ensimmäisen kerran tarkastuttaa kymmenen vuoden kuluttua käyttöönotosta ja maanpäälliset säiliöt 15 vuoden kuluttua. Tämän jälkeen tarkastukset pitää tehdä tarkastajan tekemän säiliöluokituksen ja aikataulun mukaan.

Tarkastusvälien noudattamista ei valvota, mutta jos ne laiminlyö, saattaa vakuutusyhtiön kanssa tulla vahingon sattuessa ongelmia.

Putki voi olla piilossa

Mitä kiinteistön omistajan sitten pitäisi tehdä, jos ei ole tietoinen talonsa lämmityshistoriasta?

–Yleensä talossa on merkkejä siitä, onko talossa aikaisemmin ollut öljylämmitys. Täyttöputket ovat usein sokkelissa. Jos pihalla on betonikaivo, jolle ei ole käyttöä, kannattaa katsoa, onko öljysäiliön täyttöputki siellä, Mäkelä ohjeistaa.

Vanhan säiliön täyttöputken pään löytäminen voi kuitenkin olla vaikeaa, sillä ne on usein peitetty.

Talon historian selvittämisessä apua voi pyytää myös naapureilta, Mäkelä muistuttaa.

Ely-keskukselta on vuosikymmenen alusta lähtien voinut hakea avustusta öljylämmityksestä luopumiseen. Avustuksen ehtona on, että vanha säiliö on tehty vaarattomaksi. Vanhaa säiliötä ei kuitenkaan välttämättä tarvitse kaivaa ylös maasta, kunhan ympäristönsuojelu on antanut luvan jättää säiliö maahan. Tyhjennys, pesu ja täyttäminen esimerkiksi hiekalla riittää.

Postiin tai sähköpostiin

Tiedot kiinteistöllä olevasta polttoaine- tai kemikaalisäiliöstä voi ilmoittaa ympäristönsuojeluun sähköpostilla tai kirjeitse.

Ilmoituksesta pitäisi käydä ilmi kiinteistön omistaja ja osoite sekä kiinteistötunnus. Mukaan kannattaa liittää asemapiirros, johon on merkitty rakennukset ja öljysäiliön paikka.

Ilmoituksessa kannattaa myös mainita säiliön koko ja materiaali sekä onko se maan alla vai päällä ja säiliö tyhjä ja puhdistettu vai onko siellä mahdollisesti vielä öljyä sisällä.

Tiedot voi lähettää kirjeitse osoitteella Kosken Tl Ympäristönsuojelu, Härkätie 5, 31500 KOSKI TL tai sähköpostilla osoitteeseen ymparisto@koski.fi