Jousimetsästyksen haasteellisuus viehättää Taneli Sinisaloa

0
Yläneläinen Taneli Sinisalo metsästää pääasiassa jousella. Metsästystavan haasteellisuus viehättää. (Kuva: Asko Virtanen)

PÖYTYÄ/Yläne. Yläneläinen Taneli Sinisalo innostui jousimetsästyksestä viitisentoista vuotta sitten.

–Sain kipinän jousimetsästykseen amerikkalaisista metsästysvideoista. Yhdysvalloissa metsästetään pääosin jousella ja kaikkea mahdollista riistaa, Sinisalo kertoo.

Sinisalo metsästää pääasiassa jousella, vaikka toisinaan lähtee peurajahtiin kiväärinkin kanssa.

–Jousimetsästyksen haasteellisuus viehättää. Siinä on pakko oppia tarkasti, miten riistaeläin käyttäytyy. Eräily ja elämykset ovat metsästyksessä tärkein juttu.

Jousimetsästys on edelleen Suomessa suhteellisen pieni laji. Jousimetsästäjiä on noin 10 000, kun metsästäjiä kaikkineen on noin 300 000, jos mittarina käytetään sitä, kuinka moni suomalainen on maksanut riistanhoitomaksun.

Jos jousimetsästys kiinnostaa, Suomen jousimetsästäjäliitto on taho, joka muun muassa järjestää alan kursseja.

Lähelle pitää päästä

Jousella pitää päästä lähelle riistaeläintä. Jousella metsästettäessä ampumaetäisyys on noin 20 metriä. Kiväärillä ampumaetäisyys vaihtelee viidestäkymmenestä jopa kahteensataan metriin.

–Esimerkiksi alkukaudella pellon laidalla metsästettäessä on tiedettävä tarkasti, mistä päin peurat tulevat pellolle syömään, jotta pääsee ampumaetäisyydelle. Myös tuulen suunta on huomioitava tarkasti, sillä valkohäntäpeura on hyvin tarkka haistamaan metsästäjän, Sinisalo kertoo.

Kytikseltä ammuttaessa kiväärimies on yleensä kopissa, mutta jousimies kiipeää puuhun.

–Yhdysvalloista saa paljon tietoa valkohäntäpeurasta, koska se on siellä natiiviilaji. Joka kerta metsälle lähtiessä eläimestä oppii jotakin uutta, Sinisalo sanoo.

Tietoaan valkohäntäpeurasta Sinisalo jakaa myös muille Peuran jäljillä You tube -kanavallaan.

Jousi sopii moneen

Peurojen lisäksi Sinisalo on metsästänyt jousellaan paljon muutakin: kaurista, kettuja, supikoiria, mäyriä, rusakoita, myös variksia ja kyyhkyjä. Hirvien jousimetsästys ei ole vielä Suomessa sallittua, mutta asian suhteen on lakimuutos vireillä.

Metsästysaseena jousi on hänen mukaansa vähintään yhtä tehokas kuin tuliasekin, jopa parempi.

Taljajousi on yleisin metsästyksessä käytettävä jousityyppi. Jalkajousen käyttö on Suomessa kielletty.

Kustannuksiltaan jouset ja tuliaseet ovat samaa luokkaa.

–Metsästysjousien hinnat lähtevät viidestä sadasta ylöspäin. Kalleimmat maksavat jopa 4000 euroa. Luodikkojen hinnat lähtevät kuudestasadasta ylöspäin.

Metsästä keittiöön

Vaikka Sinisalo hakee metsältä ennen kaikkea elämyksiä, myös lihalla on suuri merkitys.

–Meillä on nelihenkinen perhe, joten lihaa kyllä kuluu. Myös eettisestä näkökulmasta riistalihaa on mukava syödä, kun se on elänyt vapaana metsässä, Sinisalo miettii.

Hän kuuluu Yläneen erämiehiin, joilla on tälle kaudelle 500 peuralupaa.

Metsästys on harrastus, joka ulottuu keittiöön saakka.

–Oma lempipalani peurasta on ulkofilee. Sisäfileekin on hyvä, mutta kovin pieni. Filee on hyvää ihan tavallisena pihvinäkin, mutta hyvää tulee myös sirkulaattorilla. Silloin vakuumiin pakattua lihaa kypsennetään pitkään miedolla lämmöllä vedessä ja lopuksi pinnat paistetaan kiinni, Sinisalo vinkkaa.