Kirjoituskaverina tekoäly

0

Uimahallin pukuhuoneessa kuuntelin, kun maanrakentajat kummastelivat sähkösyöppöjä datakeskuksia ja tekoälyvillitystä. Datakeskusten rakennusurakoista miehet olivat mielissään, mutta tekoäly ei nauttinut joukossa minkäänlaista arvostusta.

Hiljaa mielessäni tuumin, että jos te datakeskuksia rakennatte, minä käytän niitä ja tekoälyä myös. Tuota viimeksi mainittua pidin pitkään hötöntöttöä suoltavana huvitteluhärpättimenä, mutta toimittajan työssä sekä vapaa-ajan kirjoitusaskareissa hyödynnän sitä koko ajan enemmän. Ihan kuin se toimisi viikko viikolta pikkuisen paremmin.

Parhaimmillaan tekoäly on pureskeltaessa kunnallisten esityslistojen tietomassoja tai mitä tahansa vaikeasti hahmotettavaa kokonaisuutta. Tekoäly kiteyttää hetkessä, miten Pöytyän asema muuttuu uudessa seudullisessa sopimuksessa, kuinka paikalliset kuljettajat pärjäsivät viikonlopun rallikisassa tai mikä on oleellista pitkässä muistelmatekstissä.

Tekoälyn tarjoama ajansäästö on kuitenkin vähän niin ja näin, sillä sen esittämät tiedot on tarkistettava, se ei ole puolueeton ja etenkin päivämäärät ovat sille vaikeita. Ympäristön tilaa kohentavia päätöksiä tekoäly painottaa mielellään, kun taas negatiivisia seikkoja se sivuuttaa. Esimerkiksi silloin ei auta kuin nauraa ja painaa delete-nappulaa, kun päätösesityksen tehneen viranhaltijan suuhun ilmestyy tuulesta temmattuja sitaatteja.

Marttilan koulujen menneisyyttä sivunneen jutun kohdalla kokeilin, tekisikö tekoäly aiheesta artikkelin ilman, että tarjoan sille lähteitä. Se ei ole selvästikään lukenut paikallishistoriaa. Lopputulemana oli ympäripyöreä sepustus, joka tuskin kelpaisi edes alakoululaisen esitelmän rungoksi. Tekoäly tiesi, että kiertokoululla aloitettiin, talvisin lapset hiihtivät hangessa ja muina aikoina rämpivät kurassa.

Tekoälyllä on hyvät sekä huonot päivänsä ja toisin kuin Toyota Hiace, se janoaa mairitteluja sekä kiitosta. Jos kehitys etenee suotuisasti, ennen pitkää tekoäly helpottaa toimittajien työtä siten, että ihmisten kohtaamiseen jää entistä enemmän aikaa ja faktojen tukena on aiempaa laajempia tietomassoja.

Vielä toistaiseksi tekoäly on kuin alkuaikojen digikamerat. Vähän rakeista tavaraa tulee, mutta retusoimalla siitä saadaan käyttökelpoista.

toimittaja
Timo Koskensalo
timo.koskensalo@avl.fi

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän