Iso osa pöytyäläisen rivitalohuoneiston sisäkattoa putosi yhdellä rysäyksellä – Asukas pelkää olla uudehkossa asunnossaan

3
Asukkaan mukaan kattopaneelit irtosivat yhdellä rysäyksellä.
Asukkaan mukaan kattopaneelit irtosivat yhdellä rysäyksellä.

PÖYTYÄ/Riihikoski. Riihikoskelaisessa rivitalohuoneistossa putosi sunnuntaina 27.4. kattopanelointia noin kymmenen neliömetrin alueelta.

Huoneistossa asuu pöytyäläisen Tarja Tuomisen iäkäs äiti, joka oli juuri noussut tuolista ja mennyt laittamaan televisiota päälle, kun iso osa kattoa tuli alas yhdellä rysäyksellä.

– Mikäli äitini olisi istunut hetken pidempään, katto olisi pudonnut hänen päälleen, Tuominen kertoo.

Kotivakuutus ei korvaa rakentamisvirhettä

Tapahtuman jälkeen Kiinteistö Oy Pöytyän Koskenrannan sisäkatot tarkastettiin, mutta Tuomisen äidin asunnossa irtonaiset paneelit irvistelevät yhä katossa. Keittiössä panelointi roikkuu ja myös makuuhuoneessa on merkkejä paneelien irtoamisesta.

Tuomisen äidillä on kotivakuutus, ja vahinkotarkastaja kävi tutustumassa tilanteeseen. Kotivakuutuksen myöntänyt yhtiö päätti olla korvaamatta vahinkoa, jonka se sanoo syntyneen rakentamisvirheestä.

Rivitalo on valmistunut 2009. Tuomisen äiti on asunut siinä neljä vuotta.

Isännöitsijä vetoaa osakkaan vastuuseen

Taloyhtiötä isännöivän Kiinteistötahkolan isännöitsijä Juha-Matti Räsänen kertoo, että pintapuolisen tarkastuksen perusteella muiden huoneistojen sisäkatot vaikuttivat olevan kunnossa.

Räsänen kertoo kiinteistöosakehyhtiön ja isännöinnin tukeneen yhtiön osakasta ja hänen lähipiiriään tarjoamalla asiantuntija-apuna ohjeistusta korjauksen järjestämiseksi.

Isännöitsijän mukaan vauriota ei voida korvata taloyhtiön vakuutuksesta, sillä sisäkaton paneelit ovat osakkaan kunnossapitovastuulla olevia pinta-materiaaleja.

Vaaralliset paneelit tulee poistaa

Pöytyän johtavan rakennustarkastajan Aki Vuorisen mielestä taloyhtiön pitäisi kuitenkin reagoida tilanteeseen ja isännöitsijän tulisi poistaa putoamisvaarassa olevat paneelit hetimiten.

Vuorinenkin epäilee paneelien putoamisen johtuvan rakentamisvirheestä. Vauriokohdasta otetut kuvat näyttävät hänen mukaansa siltä, että paneelit on naulattu hakasilla oikeaoppisesti, mutta hakaset ovat luultavasti menneet liian syvälle ja pontista läpi.

– On aika suuri mahdollisuus, että sama virhe löytyy muistakin asunnoista, Vuorinen sanoo.

Hän arvelee, että vastuukysymysten selvittely voi olla monimutkaista. Rakennuttajan, eli tässä tapauksessa asunto-osakeyhtiön virhevastuu on voimassa 10 vuotta ja se on ehtinyt umpeutua.

Tarja Tuominen toivoo, ettei hänen äitinsä tarvitsisi enää pelätä saavansa katonpalasia päälleen.
Tarja Tuominen toivoo, ettei hänen äitinsä tarvitsisi enää pelätä saavansa katonpalasia päälleen.

3 KOMMENTIT

  1. Kyllä tällaisen rakennusvirheen pitäisi olla ikuisesti rakentajan vastuulla.
    Ei ole oikeudenmukaista, jos vastuu siirtyy asukkaalle, jolla ei ole mitään keinoa todentaa tällaista piilevää virhettä ennen kuin vahinko tapahtuu rakenteen pettäessä.

  2. Jutussa oli muuten isännöitsijältä vähän kummallinen tulkinta, että talon katon rakenteeseen kuuluvat paneelit olisi osakkaan vastuulla. Ne pitäisi olla kiinteistön vastuulla. Tapetit ja maalipinnat ovat asukkaan vastuulla, mutta talossa uudesta asti ollut kattorakenne ei voi olla.

    Onneksi asukas ei loukkaantunut. Korjaaminen on pieni juttu katon rakentajalle, että toivotaan, että ottaa vastuun ja tulee sen tekemään jo hyvää hyvyyttään vaikja laki ei velvoittaisikaan.

  3. Katto on kiinteistöä ei irtamistoa joten taloyhtiön vakuutus korvaa jos oikeanlainen vakuutus, vakuutusyhtiö voi sitten selvittää hakeeko korvausta rakentajalta vai rakennuttajalta.

Kommenttien lisääminen on estetty.