Tarvashovi Oy:n tähtäimessä on yrittäjävetoinen kokonaisuus

0
Tarvashovi Oy:n hallituksen puheenjohtaja Esa Mustamäki uskoo, että Tarvashovissa olisi mahdollisuuksia vaikka mihin.

LIETO/Tarvasjoki. Tarvashovin aikaisemmin omistanut Tarvashovi Oy on käynyt Liedon kunnan kanssa jo useita viikkoja neuvotteluja kiinteistön palauttamiseksi Tarvashovi Oy:n omistukseen. Tarvashovi Oy:n osakkeita on yhdistyksillä ja suurella joukolla tarvasjokelaisia. Mitä Tarvashovi Oy:ssä toimivat kuntalaiset sitten kiinteistöllä tekisivät, jos kunta suostuisi siitä luopumaan?

–Olemme saaneet Liedon kunnalta heidän näkemyksensä, miten asia etenisi. Annamme ensi viikon aikana vastatarjouksen, kertoo Tarvashovi Oy:n hallituksen puheenjohtaja Esa Mustamäki. Suunnitelmien hintalapuista hän ei kuitenkaan halua vielä tässä vaiheessa puhua.

Kaksi yrittäjää

Suunnitelmien ydin on yrittäjävetoisuus. Uimahallia pyöritettäisiin kolmena arki-iltana vapaaehtoisvoimin, kaiken muun kuten koulu-uinnit, vesijumpat ja vastaavat hoitaisi yrittäjä. Toisen yrittäjän vastuulle tulisi liikuntaryhmien vetäminen Tarvashovin liikuntasalissa.

–Näin syntyisi kahden yrittäjän kokonaisuus, joka toisi tehoa. Keskeistä olisi myös yrittäjien hyvä yhteistyö, Mustamäki näkee.

Vapaaehtoisten voimin olisi tarkoitus elvyttää Tarvashovin toimintaa juhlatilana.

–Nythän se toiminta on ollut lähes jäissä. Suunnitelmissa on anniskelulupien hakeminen ja vanhojen toimintojen kuten tanssien elvyttäminen. Kuvio toimisi niin, että juhlatilan toiminnoista saataisiin varoja uimahallin tappioiden kattamiseen ja yrittäjävetoisuus saisi aikaan sen, että sekä uimahalli että liikuntasali olisivat tehokkaassa käytössä, Mustamäki kertoo.

Katto kuntoon

Tarvashovin kunnosta ja korjaustarpeista on väännetty kättä pitkään. Mustamäki myöntää, että remonttitarve on iso, mutta ei mahdoton.

–Remontti aloitettaisiin katosta. Liikuntasalin katon korjaisi rakennusliike, pienempiä korjauksia voitaisiin tehdä talkoilla. Ilmastointi uusittaisiin vaiheittain, öljylämmitys uusittaisiin ja ravintolan yhteyteen rakennettaisiin WC-tilat, liikuntasalin sisäänkäynti tulisi nykyisen tuolivaraston kautta ja sinne tulisi pukuhuoneet, Mustamäki kertoo.

Rahoitusta olisi tarkoitus hankkia myös lahjoituksina perustettavan tukiyhdistyksen kautta. Valtionapuja olisi saatavissa, kun energiatehokkuus paranisi remontin myötä ja käyttöön otettaisiin myös aurinkovoimaa. Yhteistyökumppaneita ja tekijöitä olisi Mustamäen mukaan löydettävissä myös kuntouttavan työtoiminnan kautta.

–Jos kiinteistö menetetään, samalla menetetään iso liikuntasali, punttisali ja uimahalli. Talossa on kuitenkin edelleen vaikka kuinka paljon mahdollisuuksia, Mustamäki uskoo.

Talossa on kuitenkin edelleen vaikka kuinka paljon mahdollisuuksia.

 

KOMMENTTI

Yle uutisoi tiistaina, miten Kauhavalla kyläläiset ostivat kunnalta neljä vuotta sitten eurolla vanhan tiilirakenteisen, öljyllä lämpiävän koulun, jonka käytöstä oli luovuttu sisäilmaongelmien vuoksi. Rahaa satojentuhansien remonttiin saatiin muun muassa ely-keskukselta hankerahoituksena. Kyläläiset käärivät omat hihansa talkootöihin. Kuulostaako tutulta?

Tarvashovin korjaaminen ja pyörittäminen talkoovoimin olisi toki valtava urakka, mutta ei sen mahdoton tarvitse olla. Selvää on, että Liedon kunnalle tulisi paljon halvemmaksi myydä rakennus eurolla kuin purkaa se. Mutta onko ajoitus oikea? Kunta kun tarvitsee Tarvashovin liikuntahallia niin kauan kuin uusi on vasta suunnitteilla. Toisaalta siitäkin olisi varmasti mahdollista sopia, jos vain tahtoa löytyy.
Asko Virtanen