
PÖYTYÄ/Karinainen. Hiekka rahisee polkupyöränrenkaissa, kun Vuokko Virkkala ja Piia Koskela kurvaavat Isontuvan jäätelökahvilan pihaan. Ystävyksillä ei kuitenkaan ole mielessä kahvittelu vaan jäätelö, jota Pöytyän Karinaisissa sijaitsevalla tilalla valmistetaan.
Jäätelöä on valmistettu Isontuvan tilalla omien lehmien maidosta jo vuodesta 2010 lähtien. Perusmakujen lisäksi tilalla on kehitelty useita kovinkin harvinaisia jäätelömakuja, kuten esimerkiksi tälläkin hetkellä myynnistä löytyvää chili-suklaata.
– Voin sanoa, että meillä on valmistettu Suomen tulisimmat jäätelöt, kun testasimme erilaisia chilijäätelöitä, Isontuvan isäntä Ville Simola hymyilee.
Pyöräilevät lomanviettäjät eivät kuitenkaan kallistu vahvojen makujen tielle vaan valitsevat noin 15 eri jäätelö- ja sorbettivaihtoehdon joukosta rockyroadin ja appelsiinijäätelön suklaamuruilla.
Jälkimmäisen herkun myös tilan isäntä tunnustaa yhdeksi suosikeistaan.
– Syön joka päivä jäätelöä, mutta aikoinaan, kun kehitimme suklaamurujäätelön, elimme lähes pelkästään sitä syöden pari viikkoa.

Kanalasta kahvilaksi
Isontuvan pieni, kesäisin päivittäin avoinna oleva jäätelökahvila, on perustettu entiseen kanalaan. Sen toiminta käynnistyi vuonna 2011.
– Rakennuksen korjasi kahvilaksi enoni. Silloin kanalaan lisättiin myös terassi ja talon sisältä kaikki tehtiin niin kunnolla, että jos lopetamme tässä jäätelökahvilan, voidaan rakennusta vuokrata sen jälkeen asuntona, Ville Simola paljastaa.
Matkalla päätieltä, Kyröstä Tarvasjoelle kulkevalta maantieltä, perille jäätelökahvilaan on vajaat 500 metriä. Tien varrella voi ihailla Isontuvan laitumia, joilla viihtyy puolisen sataa lypsylehmää, noin 25 hiehoa ja viitisentoista alle puolen vuoden ikäistä vasikkaa.
Eläinten tuottamasta 400 000 litran vuosittaisesta maitolitrasta noin prosentti käytetään jäätelön valmistukseen. Uusia jäätelömakuja kehitellään jatkuvasti, sillä kun valmistuserän koko on alle 20 litraa, on valikoiman laajentaminen mahdollista.
– Meillä on aina jokin jäätelöuutuus. Tänä kesänä se on kahvijäätelö. Erikoisin makumme on olutjäätelö, joka on valmistettu tummasta Nokian Stout -oluesta, Simola kertoo.
Valikoimissa on myös vaihtelevia sorbettimakuja. Parhaillaan myynnissä on banaani-, mustaherukka-, raparperi- ja lime-chilisorbetteja.
Leivonnaisia kahvilasta ei saa. Niiden menekin arvioiminen olisi liian suurta arpapeliä. Tilalla valmistettu jäätelökään ei taivu mihinkään suurtuotantoon, mutta sitä ei maalla tavoitellakaan.

Lampaat, puput, possut ja vasikat vetonauloina
Pienille vierailijoille – ja ehkä vähän isommillekin – Isontuvan suuri vetonaula löytyy jäätelön ohella pihamaan leikkipaikasta ja karvaisista kavereista. Kahvilan lähimaastossa ulkoilevia vasikoita, lampaita ja pupuja kun saa käydä katsomassa ja silittelemässä.
– Ihasteltaviksi ovat tulossa myös pienet possumme Osku, Köpi ja Viki, jotka pääsevät ulkoilemaan ensi viikolla, Ville Simola kertoo.
Kesäkaudeksi tilalle muuttaneet possut eivät ole paikalla vain huvin vuoksi. Niille voidaan tarjoilla marjajäätelöiden tuotannosta ylijääneet marjojen kuoret ja jopa joitain epäonnistuneita jäätelöeriäkin.
Espoolainen Adam, 2, on saapunut ensi kertaa jäätelölle Isontuvan tilalle yhdessä äitinsä Iida Eskolan ja tämän Kyrössä asuvien isovanhempien, Sirkka ja Hannu Salon kanssa.
Eläimiä poika ei vielä osaa kaivata, sillä perinteisessä, vanhan ajan vaniljajäätelössä on hänelle riittävästi purtavaa. Etenkin, kun sen saa syödä itse, ilman apua.
– Käymme täällä ensimmäistä kertaa. Tämähän on kiva paikka, kiittelee äiti Eskola.
Isontuvan jäätelökahvila, Mäenpäänraitti 66, Karinainen. Avoinna päivittäin klo 12-19 elokuun 10. päivään asti. Sen jälkeen avoinna viikonloppuisin, la-su klo 12-19, elokuun loppuun sekä lähiruokapäivänä 6.9.2025.
—
Kassikaupalla tuliaisia
Isotuvan tämän kesän jäätelömakuja ovat muun muassa suklaamuru, mansikkapavlova, suklaa, kahvi, aito laku, appelsiini suklaamurulla, vanilja, kettupihlajamarjalikööri, chili-suklaa, rommirusina ja piparkakku.
Kahvilasta voi ostaa kotiin viemisiksi jäätelön ja sorbettien ohella lähiseudun yrittäjien tuotteita kuten kananmunia, tekstiilejä, hapankorppuja, hunajaa ja koruja sekä sanoma- ja aikakauslehdillä koristeltuja kestokasseja.
Talvikaudella kahvila on suljettuna, mutta sen tiloissa toimii itsepalvelumyymälä, josta voi ostaa pakattuja herkkuja pahimpaan jäätelön himoon vaikka keskellä yötä.