Moni pieni lukio tarjoaa tietokoneen ylioppilaskirjoituksiin

0

Opettaja Kati Käiväräinen on tyytyväinen, että Ylioppilastutkintolautakunta muutti psykologian koetta hyvin maltillisesti ensimmäiseen sähköiseen ylioppilaskirjoitukseen. Aineistona oli muun muassa videota. Käiväräinen opettaa psykologiaa, uskontoa ja filosofiaa Elisenvaaran koulussa. – Psykologian ylioppilaskokeiden tarkistaminen oli helpompaa, sillä opiskelijoiden vastauksia oli helpompi verrata keskenään, kun ne ovat sähköisessä muodossa. Kuva: Mikael Rydenfelt.

Elisenvaaran ja Kosken lukiossa sähköisiin ylioppilaskokeisiin osallistujat voivat kirjoittaa kokeensa koulun koneella. Sähköisten kokeiden kirjoittajia on vielä vähän, sillä vain osa aineista kirjoitetaan digitaalisesti. Lukioissa on siis tarpeeksi koneita kaikille sähköisesti kirjoittaville.
–Abiturientteja on kaikkiaan 45, joista sähköisen psykologian kokeen teki seitsemän. Perjantaina kirjoittajia on kuusi, kertoo Elisenvaaran rehtori Outi Jalonen.
Tänään perjantaina kirjoitetaan sähköisesti uskonto, elämänkatsomustieto, yhteiskuntaoppi ja maantiede.
Kosken lukiossa moni käyttää omaa kannettavaa konetta, vaikka koulu tarjoaa jokaiselle koneen kirjoituksiin.
–Aika moni käyttää omaa kannettavaa, koska on tottunut siihen, sanoo Kosken lukion rehtori Mirja Rautavuori-Lehtinen.
–Koneita on vähän yli 40, kirjoittavia abeja 41. Nyt kun kaikissa aineissa ei vielä ole sähköisiä kokeita, sähköisiä kokeita kirjoittavia on tänä keväänä enimmillään 16.

Osa maakunnan lukioista tarjoaa opiskelijoilleen tietokoneen sähköisiin ylioppilaskirjoituksiin. Kone löytyy erityisesti pienemmistä lukioista, mutta myös joissakin isommissakin lukioissa satsaus on tehty. Esimerkiksi Naantalin lukio ja Salon lukio tarjoavat kaikille opiskelijoille koneen, jos opiskelija näin haluaa.
Teimme sähköpostikyselyn Varsinais-Suomen lukioille, onko lukion kirjoituksissa oppilaiden käytössä oma kone vai lukion tarjoama kone. Suurin osa lukioista ei lähtökohtaisesti tarjoa koneita ylioppilaskirjoituksiin. Tämä on käytäntö esimerkiksi Turun kaupungin lukioissa.

 

Novida lukio Loimaa ei tarjoa koneita kokelaille, vaan jokaisella on oltava oma kone.
–Koneiden ja varakoneiden hankinta kaikille ja niiden ylläpito vaatisi tähtitieteellisiä summia rahaa, joka taas olisi pois itse opetuksesta, sanoo rehtori Hannu Lahti.
Pienemmissä lukioissa uusilta opiskelijoilta vaaditaan oma kone. Nykymuodossaan lukion omia koneita ei myöskään riitä kaikille, kun yhä useampi koetilanne muuttuu sähköiseksi.
–Syksyllä 2016 aloittaneet lukiolaiset ovat hankkineet omat koneet ja käyttävät niitä opiskelun lisäksi koeviikoilla kurssikokeissa, kertoo Outi Jalonen.
–Nykyiset ykköset opiskelevat uuden opetussuunnitelman mukaan, ja heillä on päivittäin käytössä oma tietokone. Jos joku ei pysty sellaista hankkimaan, autamme siinä ilman muuta. Lukio-opiskeluun pitää saada taloudellista tukea, jos sitä tarvitsee. Yhdenvertaisuus niin asuinpaikan kuin taloudellisten syiden suhteen on taattava, sanoo Mirja Rautavuori-Lehtinen.
Kirjoitusten digitalisoiminen on aiheuttanut kouluille paljon vaivaa. Osa huomauttaa salien teknisen varustelun maksaneen paljon.
–Sähköisten kokeiden koetilan rakentaminen on eri asia kuin perinteinen koesali. Ennen riitti kun vahtimestari kantoi pöydät ja tuolit ennalta sovittuun järjestykseen saliin. Nyt tämän lisäksi rehtorilta, opettajilta ja atk-tuelta kuluu vähintään puoli päivää koneiden ja laitteiden kantamiseen, piuhojen ja jatkojohtojen vetämiseen sekä järjestelmän testaamiseen. Eikä koulujen liikuntasaleja ole rakennettu tällaiseen, pahimmillaan voi olla yksi pistorasia salin kummassakin päässä, Outi Jalonen muistuttaa.

 

Sähköisen ylioppilaskokeen aineistoa muistitikkuinen säilytetään Elisenvaaran lukion kassakaapissa. Koeaamuna rehtori Outi Jalonen noutaa aineiston ja sinetit avataan kirjoitusten alkaessa opiskelijoiden läsnäollessa. Kuva: Mikael Rydenfelt.

 

Poimintoja rehtoreiden vastauksista
Tarjoaako lukionne koulun tietokoneita oppilaiden käyttöön ylioppilaskirjoituksissa?

Elisenvaaran lukio
Kyllä tarjoaa, koska sähköisten kokeiden kirjoittajia vielä tänä vuonna vähän.
Kosken lukio
Opiskelijan on mahdollista käyttää koulun läppäriä. Aika moni käyttää omaa kannettavaa.
Laitilan lukio
Kokelaat osallistuvat kirjoituksiin pääsääntöisesti omilla kannettavilla koneillaan.
Mynämäen lukio
Opiskelijoita kehotetaan hankkimaan oma kone. Koululla on muutama kymmenen varakonetta.
Nousiaisten lukio
Lukiolainen voi halutessaan käyttää koulun konetta. Tämän vuoden abit hyödyntävät paljolti koulun koneita.
Novida lukio Loimaa
Jokaisella on oltava oma kone.
Paimion lukio
Koulu tarjoaa koneita ylioppilaskirjoituksiin. Lähtökohtaisesti jokaisella opiskelijalla on koulun kautta hankittu päätelaite.
Paraisten lukio
Käytämme lukion koneita kirjoituksissa.
Perniön lukio
Kaikille oppilaille on kone saatavilla koulun kautta, mutta suurin osa käyttää omaa tuttua kannettavaa.
Salon lukio
Kyllä. Osa opiskelijoista tuo oman koneensa, mutta tarpeen mukaan tarjoamme lukion puolesta koneen.
Someron lukio
Tarjoamme vielä koulun koneet. Omalla koneella saa kirjoittaa, jos haluaa. Kaikki käyttävät kuitenkin koulun koneita.
Uudenkaupungin lukio
Opiskelijoilla on pääasiallisesti omat koneet.

 

Ylioppilastutkinto digitalisoituu

  • Viime syksynä kirjoitettiin ensimmäiset digikokeet
  • Syksyllä 2016 kirjoitettiin sähköisesti saksa, maantiede ja filosofia.
  • Tänä keväänä kirjoitetaan ensimmäistä kertaa ranska, yhteiskuntaoppi ja psykologia.
  • Ensi syksynä uudet digitaaliset kokeet tulevat toisen kotimaisen kielen kirjoittajille, uskonnon ja elämänkatsomustiedon kirjoittajille, terveystiedon ja historian kirjoittajille.
  • Keväällä 2018 sähköistyvät seuraavat kokeet: äidinkieli, suomi/ruotsi toisena kielenä, venäjä, fysiikka, kemia ja saame.
  • Viimeisenä digitalisoituu matematiikan koe keväällä 2019.
  • Ylioppilaskokeet lyhenevät, kun kuullunymmärtämiset siirtyvät osaksi varsinaista koetapahtumaa. Ennen penkkareita ei ole siis enää kuunteluita.