Hyvässä työyhteisössä on tilaa kaikille tunteille – Marttilan kotihoidon tiimi viihtyy yhdessä vapaallakin

0
Marttilan kotipalvelun työntekijät Sami Vainikainen, Tanja Hallberg, Eija Karjalainen, Saara Kujanpää, Arja Raunio, Pia Matikainen ja Satu Raassina-Perttunen sekä vapaapäivää viettänyt Erja Salmivirta ja tiimin vetäjäksi siirtynyt Minna Kuokkanen ovat viihtyneet työssään muun muassa hyvän työyhteisön ansiosta. Monilla on takanaan pitkä työura Marttilan kotipalvelussa.

MARTTILA. Miltä kuulostaisi työyhteisö, jossa jokainen voi olla oma itsensä? Jossa yhdessä iloitaan ilot ja surraan surut? Jossa uskaltaa sanoa tai jopa huutaa, mikä mieltä painaa? Jossa saa tukea ja kannustusta? Jossa työkavereiden kesken vallitsee keskinäinen arvostus? Tai miltä kuulostaisi työkaverit, joiden kesken vallitsee luottamus sekä samanlainen huumorintaju ja joiden kanssa viihtyy vapaallakin?

Saattaa kuulostaa utopistiselta unelmalta, mutta todistettavasti tällainen työyhteisö on ihan mahdollinen. Ainakin Marttilassa.

MARTTILAN kotihoidossa työskenteleville työkaverit ovat parasta omassa työssä. Useimmilla heistä on pitkät urat samassa työyhteisössä, yli 12 vuodesta jopa yli 40 vuoteen. Kun heitä pyytää kuvailemaan omaa työyhteisöään, he vertaavat sitä isoon perheeseen, joka saa huonoillakin hetkillä hyvälle tuulelle.

–Lomallakin on ikävä töihin, Pia Matikainen sanoo.

Pisimpään tiimissä työskennelleellä Arja Rauniolla on vertailupohjaa esimerkiksi Paimiosta ja hän tietää, miten hyvin asiat ovat Marttilan kotihoidossa olleet.

–Henki on valtavan hyvä ja työntekijät sitoutuneet 110 prosenttisesti, hän sanoo.

Raunio kertoo kokeneensa kotisairaanhoitajana työskennellessään yksinäisyyttä, mutta saaneensa siihen helpotusta avattuaan oven kotihoidon puolelle.

Eija Karjalainen kehuu yhteistyötä, jota kotihoidolla on ollut terveyskeskuslääkärin ja hoitajien kanssa. Pia Matikaisen mukaan tiimin hyvään henkeen on vaikuttanut muun muassa se, että toisin kuin monesti naisvaltaisilla aloilla, täällä kukaan ei puhu kenestäkään selän takana. Joustavuuden hän mainitsee myös yhtenä osatekijänä.

–Tänne on ollut turvallista tulla, tiimin tuoreimpiin jäseniin kuuluva Tanja Hallberg toteaa.

Paikkansa on löytänyt myös tiimin ainoa mies Sami Vainikainen, joka sanoo saavansa suunvuoron naisväeltä. Tai sitten hän laittaa napit korviin voidakseen toimiston puheensorinassa keskittyä paperitöihin.

Rakennusalalta kotihoitoon vaihtanut ja harjoittelujaksoilla muuallakin työskennellyt Vainikainen tietää kokemuksesta, ettei läheskään kaikissa työyhteisöissä ole yhtä hyvä henki. Hän on lähtenyt mukaan myös työporukan vapaa-ajan yhteisrientoihin, joihin sisältyy hullunhauskaa hassuttelua peruukkeineen ja eri teemojen mukaisine asuineen.

Vainikaisen mukaan tiimin naisten huumori on aika ronskia, mutta luonnistuu se häneltäkin. Hurtti huumori onkin porukan mukaan asia, joka vähentää työn kuormitusta ja sitoo yhteen.

KOTIHOITO työskentelee kahdessa vuorossa läpi viikon. Asiakkaita Marttilassa on keskimäärin 40–60, pääosin ikäihmisiä. Omia asiakkaita ei kenelläkään ole, vaan kaikki tekevät kaikkea. Tehtävää riittää asiakkaiden aamupalasta, lääkkeistä, vaatetuksesta ja hygieniasta huolehtimisesta haavanhoitoon, pyykinpesuun ja kaupassakäyntiin. Arja Raunio muistuttaa myös yhteistyöstä omaisten kanssa.

Marttilan aikana kotihoidon tehtäviin kuului paljon muutakin huonekalujen korjaamisesta televisiokanavien säätämiseen. Tiimi tuumailee, että maalaispitäjässä kotihoidon työ on saattanut olla erilaista kaupunkeihin verrattuna.

–Täällä työ on yksilöllisempää, Tanja Hallberg miettii.

Tämä lienee ollut myös yksi mukava mauste työssä, mutta Varhan myötä työnkuvaa on yhtenäistetty ja kriteereitä tiukennettu.

–Paljon on siirrytty kodinhoidosta ihmisten hoitamiseen, Satu Raassina-Perttunen toteaa pidemmän aikavälin muutoksesta.

MUITAKIN muutoksia Varha on jo tuonut, muun muassa Marttilan ja Kosken kotihoidon yksiköt on yhdistetty ja päätöksentekoa on siirretty. Marttilassa toivotaan, että Marttilan ja Kosken kotihoito saisivat jatkaa yhdessä, eikä niitä esimerkiksi hajotettaisi osaksi isompaa yksikköä. Jos näin kävisi, useampi Marttilan kotihoidon tiimiläisistä sanoo, että alanvaihto saattaisi tulla mieleen.

Huolta herättää myös Varhan suunnitelma lääkäripalvelujen siirtämisestä Marttilasta Riihikoskelle. Lääkärille ja hyvin toimineelle yhteistyölle toivottaisiin jatkoa Marttilassa.

Muutosten ja epävarmuuden keskellä tiimin yhteishenki on kannatellut.

–Työporukan voimalla jaksaa muutokset, surut ja huolet, Satu Raassina-Perttunen sanoo.

Jutusta on korjattu kotipalvelu kotihoidoksi 19.4. kello 10.28.