Kosken ja Mellilän rajamaille on syntynyt susilauma

0
Kosken ja Mellilän rajamaille asettunut susiperhe otti kesällä kohtaamispaikakseen maatilakeskuksen lähistön. Niiden hätistelyyn saatiin karkotuslupa, eikä susia ole syyskuun jälkeen havaittu. Kuva: Jari Virrasoja.

AURANMAA. Auranmaalla on kesän havaintojen perusteella nyt kaksi susilaumaa. Pöytyän ja Salon väliin, Kosken ja Mellilän rajamaille on syntynyt uusi lauma (AVL 6.10.), jossa viime kesänä oli kaksi aikuista sutta ja kolme pentua. Myös Pöytyällä on tehty havaintoja tämänvuotisista pennuista, jotka todennäköisesti eivät Suomen riistakeskuksen riistasuunnittelija Jörgen Hermanssonin mukaan ole samoja kuin Koskella ja Melilässä tavatut pennut.

Koskelle muodostuneen lauman reviirin rajat ovat toistaiseksi epäselvät. Tietoa ei ole siitäkään, ovatko Tarvasjoella Pikku-Euran alueella lokakuun alussa liikkuneet sudet Pöytyän vai Kosken laumasta vai muita ohikulkijoita. Hermansson toivookin ensi talvelta jäljestyskelejä, jotta uuden lauman reviiristä ja alkuperästä saataisiin selvyyttä.

–Varmuudella ei voi sanoa, kuinka monta susireviiriä Varsinais-Suomessa on tällä hetkellä. Mutta mitä suuremmalla todennäköisyydellä muutosta on tapahtunut ja tänne laajalle peltovaltaiselle alueelle on asettunut uusi lauma, Hermansson summaa tilannetta ja huomauttaa, että myös Paimion, Hajalan ja Sauvon seudulla on pitkin kesää liikkunut kaksi sutta, joiden laumasta ja reviiristä on epäselvyyttä.

Luonnonvarakeskuksen susikanta-arvion mukaan Varsinais-Suomessa oli tämän vuoden alussa viisi varmaa susilaumaa sekä yksi epävarma lauma tai susipariskunta Someron suunnalla.

–Yksittäisten susien lukumäärää ei pysty sanomaan, mutta meillä on Suomen tihein susikanta, se on fakta, Hermansson sanoo ja toteaa mielikuvan sudesta erämaan ihmisarkana eläimenä aikansa eläneeksi.

–Kaikki Varsinais-Suomessa syntyneet sudet ovat ihmistoimintaan tottuneita.

Kosken sudet kävivät kesällä jo siinä määrin rohkeaksi, että niiden hätistelyyn annettiin karkotuslupa. Maatilakeskus ja sen lähialueet olivat susiperheen kohtaamispaikka.

–Loppukesästä sudenpennut eivät vielä seuraa emojaan saalistusretkillä, vaikka jo ovat melkein aikuisen kokoisia, Hermansson kertoo ja toteaa, että tällä hetkellä tilanne rauhoittunut.

Havainnot Tassuun

Mahdollisista susihavainnoista Hermansson neuvoo olemaan yhteydessä petoyhdyshenkilöön ja siinä tapauksessa poliisiin, jos susi käyttäytyy uhkaavasti tai tulee ihmisten välittömään läheisyyteen. Mikäli sudesta tekee havainnon turvallisen etäisyyden päästä, havainnostaan kannattaa ilmoittaa petoyhdyshenkilölle havainnon varmistamiseksi.

–Jos tilanteen kokee vaaralliseksi, soitto 112:teen tai poliisille, Hermansson opastaa.

Myös Tarvasjoen petoyhdyshenkilö Pekka Tetri kehottaa ilmoittamaan havainnoistaan petoyhdyshenkilöille eikä vain sosiaaliseen mediaan.

–Facebookissa on niin paljon kaikkea. Minullekin on tullut feikkivideoita, joita on näytetty totena.

Tetri muistuttaa, että niitä susia, joista ei ole tehty asianmukaista varmistusta ja ilmoitusta Tassu-järjestelmään, ei ole virallisesti olemassa. Tassu-järjestelmästä löytyvillä merkinnöillä on merkitystä muun muassa silloin, kun poliisi tekee päätelmiä suden häiriökäyttäytymisestä.

Lokakuussa lukuisia havaintoja

Lokakuun alkupuolella susista tehtiin Tarvasjoen Pikku-Euran suunnalla useampia havaintoja. Maanantai-iltana 5.10. susi jolkutteli traktorin valokeilassa, mistä saatiin videotallennetta. Torstaiaamuna 8.10. kolme sutta istuskeli pihatiellä noin sadan metrin päässä asuinrakennuksesta.

Myös lauantaina 10.10. sudesta tehtiin Pikku-Eurassa näköhavainto. Samana päivänä noin puolenpäivän aikaan nähtiin susi Horrisissa lähellä Auran rajaa. Tetri epäilee, ettei se voi olla sama yksilö kuin aiemmin päivällä havaittu.

–Näiden havaintojen jälkeen susista on tehty havaintoja Yliskulmalta ja Paappalasta, kaikkia ei ehkä ole kirjattu Tassu-järjestelmään, Tetri kertoo ja toteaa, että Tarvasjoella on lähiaikoina myös löydetty maastosta peurahaaskoja.

Susien asettumiseen Tarvasjoelle hän ei usko.

–Eivät ne näin pieniin metsiin asetu, Tetri sanoo ja toteaa susien liikkuvan tähän aikaan vuodesta aktiivisesti.

Tähän aikaan vuodesta susilla on myös jo pennut mukanaan.