Kuntajakoselvittäjät luopuivat ”uudesta idän kunnasta” – nyt esitetään Auran ja Pöytyän liitosta

0

VARSINAIS-SUOMI. Kuntajakoselvittäjät esittävät Turun seudulle aiemman kolmen sijasta viittä eri kuntaa. Aiemmin esitetty ”uusi idän kunta”, johon kuuluivat Pöytyän, Auran ja Tarvasjoen lisäksi Lieto, Paimio ja Sauvo, ei ole enää vaihtoehtona.
Tänään alkuillasta julkistetussa esityksessä Aura ja Pöytyä liitettäisiin yhteen.
Viidestä kunnasta ensimmäisen ryhmän muodostaisi Turun kaupunkiseudun ydin, johon kuuluvat Kaarina, Raisio, Rusko ja Turku eli kaikkiaan 244 451 asukasta. Toisen kunnan muodostaisivat Naantali ja Masku (28 592 asukasta), kolmannen Kustavi, Mynämäki, Nousiainen, Taivassalo ja Vehmaa (17 695 asukasta), neljännen Aura ja Pöytyä (12 548 asukasta) ja viidennen Paimio ja Sauvo (13 629 asukasta).
Liedolla ja Tarvasjoella on uudessa esityksessä kaksi vaihtoehtoa: joko ne liitetään Turun kaupunkiseudun ytimeen tai Auran ja Pöytyän kuntapariin.
Kuntajakoselvittäjät Risto Kortelainen, Oiva Myllyntaus ja Antero Ritvanen ovat käyneet kaikissa Turun selvitysalueen 17 kunnassa. Kuntakäyntien perusteella selvittäjät esittävät, että varsinaiset yhdistymisselvitykset sekä myöhemmin yhdistymisesitykset ja yhdistymissopimusluonnokset valmistellaan viidessä kuntaryhmässä syyskuun loppuun mennessä.

 Aiheesta laajemmin tiistain 29.4. Viikkolehdessä.