Last Vegasin papparaiset hurmaavat

0

Ohjaaja: Jon Turteltaub. Pääosissa: Michael Douglas, Robert De Niro, Morgan Freeman, Kevin Kline ja Mary Steenburgen.
Neljän tähtipapan tähdittämä Last Vegas (2013) kertoo Billyn (Michael Douglas) polttariretkestä uhkapelien ja Michael Jackson -kopioiden luvattuun Las Vegasiin. Mukaan lähtevät myös ylihuolehtivaa poikaansa pakoileva Archie (Morgan Freeman), vaimoltaan luvan saanut Sam (Kevin Kline) sekä naapurinsa keiton varassa elävä Paddy (Robert De Niro).
Elokuva on viihdyttävää katseltavaa nuoremmallekin silmälle, sillä papparaisiin kiteytyy aimo annos niin sanottua YOLO-henkeä; kaikki eläkesäästöt laitetaan uhkapeleihin ja biletys jatkuu aina valomerkkiin asti. Juhlimisen taustalta paljastuu kuitenkin myös ikään liittyvä  huoli omasta terveydestä ja tulevaisuudesta, vaikka ikä ja kuolema ovat elokuvassa enemmänkin huumorin aihe.
Iän lisäksi elokuva käsittelee ihmissuhteita. Nelikko on pitänyt yhtä lapsesta asti, ja sama jatkuu vanhempanakin. Vaikka osalla heistä on vaimo ja lapsenlapsia, kaipaavat miehet toistensa seuraa ja ulospääsyä läheistensä asettamasta vanhusmuotista. Vegasiin lähdetäänkin etsimään nuoruuden vauhtia ja vapautta. Pakan sekoittaa kuitenkin ihastuttava nainen, ja jälleen kerran historia toistaa itseään, vaikka onnistuvat miehet jakamaan elämänviisauttaan myös meille nuoremmillekin!
Näyttelijäsuoritukset ovat erinomaisia ja katsoja jopa miettii, olisiko hahmon taustalla myös ripaus näyttelijää itseään. Juoni etenee kaikkea muuta kuin verkkaisesti, ja sen yllättävät käänteet kutkuttavat katsojaa lähes viimeiseen minuuttiin asti. Lopputuloksena onkin huumorintäyteinen kokonaisuus, jota kelpaa katsella omien ikäkriisiensä keskellä.(A.H.)
****

Arvosteluasteikko:
***** unohtumaton
**** hieno
*** kannattaa katsoa
** kannattaa katsoa, jos vaihtoehtona on täydellinen tylsistyminen
* ei kannata katsoa, vaikka vaihtoehtona olisi täydellinen tylsistyminen.