Ketunhautaintien juuret ovat vankasti Oripäässä – Singlejulkaisujen jälkeen luvassa myös albumi

0
Ketunhautaintie on Jussi Suominen (vas.), Jussi Koskinen, Anni-Maija Koskinen ja Anna Suominen.

ORIPÄÄ. Oripäässä on tie nimeltä Ketunhautaintie. Nyt on myös julkisuuteen pompannut samanniminen yhtye Kirjastoauto-ensijulkaisunsa myötä. Se, että oripääläisellä tiellä ja pop- ja rock-musiikkia esittävällä bändillä on sama nimi, ei suinkaan ole sattumaa.

–Ketunhautaintie on liittynyt meidän Suomisen sisarusten elämään pienestä pitäen, kun asuimme Loimaalla. Sitä tietä pitkin kuljettiin aikoinaan mammalle. Myös mökille mentäessä ajettiin toisinaan Ketunhautaintietä, vaikkei se ollut 80-luvullakaan lyhin saati nopein reitti Loimaalta Säkylään. Ketunhautaintiessä tuntui olevan jotakin houkuttavaa, kenties jopa mystistä. Luontohan itsessään on noilla kulmilla kaunista. Tiestä puhuttiin välillä myös lempinimellä Ketunhäntäintie ja luulinkin pitkään, että se on tien oikea nimi, Anni-Maija Koskinen kertoo.

Ketunhautaintien nelihenkinen kokoonpano on ihan nimensäkin kautta herättänyt laajaa kiinnostusta ihmisissä. Nelihenkisessä bändissä on lisäksi musisoimassa sisarukset sekä kaksi pariskuntaa. Tällainen kombinaatio ei kovin usein eteen tule.

–Bändin syntytarina juontaa juurensa kauas. Aikoinaan Anni-Maija pyysi lukioystävänsä Anna Valtosen mukaan veljensä perustamaan bändiin. Kyseinen bändi (Seamus) jäi elämään omaa elämäänsä useiksi vuosiksi ja niin kehkeytyi myös Annan ja Jussi Suomisen yhteinen tulevaisuus. Toisen levyn kohdalla mukaan bändikuvioihin liittyi Koskisen Jussi ja tästäkin alkoi rakkaustarina, bändin jäsenet valaisevat kokoonpanonsa syntyä.

Tarttuvuutta pop-elementeillä

Korona-aikaan vuonna 2020 kokoonpanon jäsenet pohtivat tyhjien kalenterien äärellä tulevaisuuttaan. Silloin alkoi kehittyä Ketunhautaintien musiikillinen tyyli. Siitä ensimmäisenä näytteenä on kuunteluun saatu siis Kirjastoauto-niminen kappale.

–Kappaleissamme on varmasti kuultavissa vaikutteita esikuvilta, kuten Leevi And The Leavings, Jonna Tervomaa ja Ultra Bra. Valintoja on tehty osittain hyvinkin tiedostaen, esimerkiksi suora tyyli laulullisesti on tarkoituksellista. Myös itseironia tekstien tasolla on harkittua ja pidämmekin sitä yhtenä kulmakivenä tyylissämme.

–Sampo Haapaniemen kanssa yhteistyössä tuotettu Kirjastoauto-kappale yhdistelee orgaanista ja elektronista soundia ja vienee tunnelmallaan menneisiin vuosikymmeniin. Seuraava singlejulkaisumme tapahtuu toukokuussa ja kyseisen biisin kohdalla liikutaan samoissa fiiliksissä, kenties tällä kertaa hiukan elektronisemmin painottuen, Ketunhautaintien jäsenet itse kuvailevat musiikkiaan.
Tämän vuoden puolella kokoonpanolta on tulossa ainakin kaksi singlejulkaisua lisää. Albumin julkaisupäivämäärä on vielä hämärän peitossa. Uusia kappaleita Ketunhautaintie tekee kuitenkin koko ajan ja koko yhtyeen voimin. Vaikka keikkoja ei olekaan vielä tehtynä, niin niidenkin aika on tulossa, kunhan lisää omaa materiaalia on saatu julkaistuksi.

–Kuulijat taitavatkin keikkoja odottaa, koska kyselyjä on jo ihanasti tullut. Vitsinä on bändin kesken heitetty jo pitkään, että vaikka tämä on ”terapiaproggis”, niin jonakin vuonna nähdään vielä rantalavalla Ruisrockissa.
Juha Lahti