Munankuoret värjättiin jo juhlakuntoon

0
Munien värjäämisessä vain mielikuvitus on rajana. Kuva: Maija Paloposki
Munien värjäämisessä vain mielikuvitus on rajana. Kuva: Maija Paloposki
Munien värjäämisessä vain mielikuvitus on rajana. Kuva: Maija Paloposki

AURA. Aurassa on syöty viimeaikoina rutkasti munakasta ja leivonnaisia. Syynä munavoittoiseen ruokavalioon on ollut Auranlaakson kansalaisopiston kurssi, jonne piti tyhjentää tiuttain munia. Kurssilla munankuoret batiikkivärjättiin juhlakuntoon.
–Suunnitelmat eivät saa olla liian tarkkoja, sillä koskaan ei saa sitä, mitä haluaa, vaan vieläkin hienompaa. Tässä saa samalla värioppia, mutta ajatukset täytyy kääntää väärin päin, kurssilainen Sari Juntunen miettii batiikkivärjätessään munia.
Munien batiikkivärjäykseen tarvitaan tyhjennettyjä kananmunia, mehiläisvahaa, batiikkivärejä, etikkaa, kynttilöitä ja työväline, joilla tehdään koristeet pintaan. Kurssin opettaja Minna Vainio vinkkaa, että jos keuhkoissa ei tunnu olevan tarpeeksi potkua munien tyhjentämiseen, voi apuvälineenä käyttää apteekista ostettavaa korvapumppua.
Muniin voi sisällyttää myös symboliikkaa. Perinteisesti esimerkiksi valkoisella viitataan puhtauteen, keltaisella kuuhun ja tähtiin, hyvään satoon ja viisauteen ja purppuralla taas uskoon ja luottamukseen. Kala symbolisoi kristusta, pässi ja oinas varallisuutta ja menestystä ja leijona voimakkuutta.

Lue lisää 11.04.2014 lehdestä