Tarvasjoki hyväksyi, Liedolta jälleen rukkaset

0

TARVASJOKI, LIETO. Asetelma Tarvasjoen ja Liedon kuntaliitoskuvioissa säilyi tämän iltaisissa valtuustoissa ennallaan: Tarvasjoki kannattaa liitosta, Lieto vastustaa.
Tarvasjoen kunnanvaltuusto hyväksyi vastoin kunnanhallituksen esitystä yhdistymissopimuksen ja kuntaliitoksen Liedon kanssa ensi vuoden alusta alkaen. Päätös syntyi äänin 7–10. Vastaehdotuksen kunnanhallituksen esitykselle teki Riikka Oksala (kok), joka esitti yhdistymissopimuksen ja kuntaliitoksen hyväksymistä. Hänestä suuremman kunnan edut ovat kiistattomat. Hän vetosi Tarvasjoen aikaisempiin päätöksiin Liedon suunnasta ja perusteli kantaansa muun muassa sote- ja koulutusyhteistyöllä Lietoon päin.
Oksalan esitystä kannattivat Mikko Raitis (ps, sit.) ja Tiina Raitis (kok). Oksalan ja Raittiiden lisäksi kuntaliitoksen puolesta äänestivät kokoomuslaiset Pekka Saarnivaara, Sauli Frantti, Timo Mynttinen ja Simo Tapani, keskustalaiset Matti Lauri ja Katalin Varga sekä kristillisdemokraattien Martti Heikkilä.
Liitosta vastustivat keskustalaiset Esa Heinonen, Maria Nurminen, Juha Seppä ja Janne Sipilä, sosiaalidemokraatit Satu-Maija Kleimola ja Nina Suominen sekä perussuomalaisten Tanja Hallberg. Seppää lukuun ottamatta kaikki liitosta vastustaneet poliitikot jättivät valtuuston päätöksestä eriävän mielipiteen.
Liedon kunnanvaltuusto kävi asiasta niin ikään tasaväkisen äänestyksen ja päätti äänin 23–20, ettei kuntien yhdistymistä hyväksytä. Tarvasjoen liittämistä Lietoon vastustivat kokoomus, vasemmistoliitto, demarit lukuun ottamatta Soili Leppästä sekä vihreiden Marko Lindberg.
Esityksen kuntaliitoksen hyväksymisestä teki keskustan Sauli Alipirjelä perussuomalaisten Juhani Pilpolan kannattamana. Alipirjelän esitystä kannattivat keskusta, perussuomalaiset, kristillisdemokraatit, demareiden Leppänen ja vihreiden varavaltuutettu Ulla Vainio.
Liedon ja Tarvasjoen kuntaliitosselvitystä on selvitetty vauhdilla Tarvasjoen huonon taloustilanteen takia. Lopullisesti asian ratkaisee valtioneuvosto kesällä. Se voi päättää, että Tarvasjoki liitetään Lietoon kunnan vastustuksesta huolimatta ensi vuoden alusta lukien.