Löylyn lämpöön

0
Saunan nurkkaa koristaa taulu.
Saunan nurkkaa koristaa taulu.

Vannoin joskus, etten enää koskaan osta mustaa nahkasohvaa, ja se päätös on myös pitänyt. Mutta mustat lauteet…hmm..miksei!
Lauteiden värin vaihtoon innosti eritoten se, että tuunaamisella saisi kätevästi uutta ilmettä jo hieman kulahtaneeseen saunaan. No, ehkä tuo kätevä –sana on pientä liioittelua, kyllä siinä riitti puuhaa alusta loppuun. Onneksi armas puolisoni oli projektissa täysillä mukana, joten tuunaus sujui kuin tanssi. (Taas pientä liioittelua, työasennot lauteilla pisti selän lujille ja välillä oli oikaistava hetkeksi sohvalle).
Sitä helposti kuvittelee, että kun purkin kyljessä lukee vaha, niin se on sellaista helposti käsiteltävää, valumatonta ainetta. Mutta ei. Se on kuin vettä. Meni vähän aikaa, ennen kuin vahan kanssa pääsi sinuiksi, varsinkin kun käsitteli lauteiden välejä. Sanomalehdet olivat lattialla tarpeen. Ja onneksi on keksitty vaahtomuovisivellin, jolla vahan levittäminen oli helpompaa kuin perinteisellä siveltimellä. Valmista jälkeä syntyi nopeasti, vaikkakin tasaisen lopputuloksen saaminen edellytti kahta vahakerrosta. Samaan syssyyn vaihdettiin myös saunan ovi. Vanha ovi kun aina lennähti löylyn voimasta sepposen selälleen, joten nyt saa nauttia lämmöstä ilman jatkuvaa ovella pomppimista. Wautsi.
Tuunatussa saunassa istuu nyt entisen kahden tontun sijasta kolme saunatonttua, tosin yksi niistä on nostettu seinälle. Askartelin vanhaan lautaan minimaailman, jonka näprääminen vei täysin mennessään. Mies sanoikin, että taulua tehdessä olin kuin pikkulapsi, joka ei malta illalla lopettaa leikkejään ja mennä ajoissa nukkumaan. Näin siinä sitten käy, kun en lapsena saanut omaa nukkekotia..
Joku epäili, että saunavahan värivalinta olisi aivan liian synkkä. Mutta voin vakuuttaa, että mustilla saunanlauteilla mieli on valoisa, kun katossa välkkyy tähtitaivas ja harmaan lasioven takana odottaa värikäs kesäilta.

Saunaseuraa saunatontusta.
Saunaseuraa saunatontusta.
Mustaa saunavahaa kului pikkusen toista litraa.
Mustaa saunavahaa kului pikkusen toista litraa.

 

Tästä se lähti.
Tästä se lähti.
Pää tyynyyn ja jalat kattoon.
Pää tyynyyn ja jalat kattoon.

 

 

 

Saunatontullakin riittää puuhommia.
Saunatontullakin riittää puuhommia.
Askartelukaupasta löytynyt pikkuriikkinen linnunpönttö muuttui saunatontun tölliksi.
Askartelukaupasta löytynyt pikkuriikkinen linnunpönttö muuttui saunatontun tölliksi.