Valtioneuvosto pakkoliitti Tarvasjoen Lietoon

0
Tarvasjoen kunnan merkit katovat maanteiltä ensi vuoden alusta alkaen.
Tarvasjoen kunnan merkit katovat maanteiltä ensi vuoden alusta alkaen.
Tarvasjoen kunnan merkit katovat maanteiltä ensi vuoden alkuun mennessä.

LIETO, TARVASJOKI. Valtioneuvosto käytti torstaina ensimmäistä kertaa oikeuttaan liittää kriisikunta toiseen kuntaan vastoin tämän tahtoa, kun se päätti pakkoliittää Tarvasjoen Lietoon ensi vuoden alusta alkaen. Liedon valtuusto vastusti kuntaliitosta, kun taas Tarvasjoen valtuusto oli liitoksen kannalla.

Pakkoliitos perustuu kuntarakennelakiin ja valtioneuvosto perustelee päätöstään Tarvasjoen erityisen vaikealla taloudellisella tilanteella. Kuntaministeri Henna Virkkunen toteaa, että Tarvasjoella on takanaan jo vuosia jatkunut talouden kriisi, jota kunta ei ole kyennyt omin toimin ratkaisemaan.

– Päätökset olivat välttämättömiä kuntalaisten palveluiden turvaamiseksi, Virkkunen toteaa.

Valtioneuvosto päätti torstaina myös kahdesta muusta kriisikuntaliitoksesta. Lavia pakkoliitettiin Poriin ensi vuoden alusta, vaikka kummatkin kunnan vastustivat liitosta. Jalasjärvi ja Kurikka sen sijaan yhdistyvät toisiinsa vapaaehtoisesti vuoden 2016 alusta alkaen. Valtioneuvoston päätöksellä Tarvasjoen, Jalasjärven ja Lavian kunnat lakkautetaan liitosten jälkeen.

Tarvasjoen ja Liedon pakkoliitoksen myötä Pöytyä voi unohtaa liitosaikeensa Tarvasjoen kanssa. Liedon kunnassa on yhdistymisen jälkeen 19 128 asukasta.

Lue lisää 13.6.2014 lehdestä