Loma lisää rattijuopumuksia ja kesä rattiin väsähtämisiä

0

LOUNAIS-SUOMI. Lounais-Suomen poliisilaitoksen alueella on kuluneen kuukauden aikana otettu kiinni noin 250 henkilöä epäiltynä rattijuopumuksesta. Kuukauden saaliiksi luku on normaalia suurempi, mutta kesälomakaudelle tyypillinen.
Poliisi muistuttaa, että pitkin päivää rauhalliseenkin tahtiin nautitut alkoholivirvokkeet nostavat veren alkoholipitoisuutta. Toisaalta monet loma-ajan rattijuopot ovat poliisin mukaan kiinni jäädessään niin ympäripäissään, että alkoholia on täytynyt nauttia useita päiviä yhteen putkeen.
–Kolmen promillen lukemia ei ihminen puhalla yhden illan juopottelun jälkeen, poliisista todetaan.
Juhannuksen jälkeen on poliisilaitoksen alueella tapahtunut myös kolmisenkymmentä tieltä suistumista tai vastaavaa onnettomuutta, joissa kuljettajan väsymyksellä on saattanut olla vaikutusta onnettomuuteen.
Kymmenessä tapauksessa kuljettaja itse on kertonut nukahtaneensa tai saaneensa jonkinasteisen väsymys- tai sairauskohtauksen. Osa tapauksista on johtanut vakaviin henkilövahinkoihin.
–Helle, auringon palvonta, valoisat valvotut yöt ja erityisesti nestehukka väsyttävät helposti ja heikentävät tarkkaavaisuutta liikenteessä. Pahimmillaan se aiheuttaa salakavalan nukahtamisen rattiin kohtalokkain seurauksin. Väsymys on rattijuopumukseen rinnastettava riski liikenteessä, poliisi muistuttaa.
Ajoneuvon kuljettaminen väsyneenä on myös säädetty rangaistavaksi teoksi.