Mökkimurtojen kasvu rumentaa rikostilastoja

0

LOUNAIS-SUOMI. Vaikka kaikkien rikosten määrä onkin Lounais-Suomessa tämän vuoden alkupuolella ollut pienempi kuin viime vuoden vastaavana aikana, mökkimurtojen määrä on kasvanut 89 prosentilla. Yhteensä niitä kirjattiin 189. Lounais-Suomen poliisilaitoksen poliisipäällikkö Tapio Huttunen arvioi nousun johtuvan siitä, että  rikollisryhmät tehtailevat samalla alueella useita murtoja.
– Vapaa-ajanasuntojen korkea varustetaso tekeekin niistä yhä houkuttelevampia kohteita rikollisille, toteaa Huttunen.
Omaisuusrikosten kokonaismäärä väheni kuitenkin Varsinais-Suomessa kolmella prosentilla, 9 175:een. Satakunnassa omaisuusrikoksia kirjattiin kuitenkin 15 prosenttia viime vuoden alkupuolta enemmän, yhteensä 4 257.
Rikosten kokonaismäärä väheni  Lounais-Suomessa 1677 rikoksella,55 406  rikokseen, mutta se johtui suurelta osin koko maassa tapahtuneesta automaattisen kameravalvonnan tilapäisestä vähenemisestä. Vaikka väheneminen oli Lounais-Suomessa vähäisempää kuin muualla maassa, poliisi kirjasi alkuvuodesta 1994 liikennerikkomusta vähemmän kuin vastaavaan aikaan viime vuonna.
Liikennerikkomukset muodostavat yli puolet kaikista kirjatuista rikoksista. Varsinaisia rikoslakirikoksia kirjattiin alkuvuodesta 19 143, mikä on 196 rikosta vähemmän kuin viime vuonna vastaavaan aikaan.
Vaikka liikennerikkomukset vähenivät ,tätä vakavampien liikennerikosten määrä kasvoi edellisestä vuodesta kuudella prosentilla. Huttusen mukaan poliisin liikennevalvonta ei olekaan vähentynyt. Rattijuoppoja jäi kiinni 1 069 eli 11 vähemmän kuin viime vuonna vastaavaan aikaa.
Pahoinpitelyrikosten määrä laski sekä Varsinais-Suomessa että Satakunnassa noin kymmenellä prosentilla. Yhteensä niistä tehtiin alkuvuoden aikana 1 875 rikosilmoitusta.
Poliisilla oli alkuvuodesta 54 601 hälytystehtävää. Perheväkivaltaan liittyvien hälytysten määrä kasvoi Satakunnassa peräti 15 prosentilla ja Varsinais-Suomessakin viidellä prosentilla. Yhteensä näitä hälytystehtäviä oli 1 473.Liikenteeseen liittyvät hälytystehtävät lisääntyivät Lounais-Suomessa kymmenellä prosentilla, yhteensä 16 496 hälytykseen.