Kosken kartano herää uuteen elämään: Rakennukset kuntoon ja pelloille kukkaloisto

0
Tiina Schauman ja Carl-Axel Schauman remontoivat parhaillaan ostamaansa Kosken kartanoa. Syksyllä olisi tarkoitus päästä muuttamaan.

KOSKI. Kosken kartanon uudet omistajat Carl-Axel Schauman ja Tiina Schauman ovat tuoneet uutta eloa perinteikkääseen kartanoon. Pitkään ulkomailla asunut pariskunta muutti pari vuotta sitten Suomeen ja hankki Kokkolasta Suomen Niittysiemen -nimisen yrityksen. Yritys tuottaa nimensä mukaisesti kasvinsiemeniä.

–Ekologisuus ja luontoarvot ovat kiinnostaneet meitä aina ja Suomen Niittysiemen sopi siihen filosofiaan, Carl-Axel Schauman kertoo. Hänen oma taustansa on liike-elämän IT-puolella, Tiinan kielitieteissä.

Pariskunta ehti jonkin aikaa etsiä yritykselle sopivaa uutta paikkaa, kunnes Koskelta löytyi sopiva.

Kosken kartanossa on riittävästi peltoa yrityksen tarpeisiin ja rakennuksia, jotka viehättävät vanhoista rakennuksista pitävää yrittäjäpariskuntaa.

–Maaperässä on tärkeää, että se läpäisee hyvin vettä. Pellot vaativat jonkin verran kunnostamista, mutta yksivuotisia kasveja nähdään pelloilla jo ensi kesänä, Tiina Schauman kertoo.

Kukkaloisto luvassa

Tulevaisuudessa koskelaisten iloksi onkin luvassa kukkaloistoa, sillä ennen kuin niittysiemen voidaan korjata, pussittaa ja toimittaa asiakkaalle, kasvin on tietysti kukittava.

–Meillä on kasvatuksessa yli 200 kukkalajia. Tarkoitus on omien peltojen lisäksi kehittää myös yhteistyötä paikallisten viljelijöiden kanssa, Tiina Schauman kertoo.

20 vuotta vanha Suomen Niittysiemen on alansa markkinajohtaja Suomessa. Kiinnostus luonnonkukkia kohtaan on kasvussa. Asiakkaita ovat niin yksityiset ihmiset kuin kunnat ja kaupungitkin. Yhä useampi haluaa nurmikon sijasta nähdä pihallaan esimerkiksi ahomansikkaa, niittykelloja tai ketoneilikkaa.

Peltojen kunnostus ja toiminnan siirtäminen Koskelle ottaa oman aikansa, mutta kun toiminta on asettunut uomiinsa, yritys tulee Carl-Axel Schaumanin arvion mukaan työllistämään kymmenkunta vakituista ja saman verran kausityöläisiä.

Koti kartanoon

Suomen Niittysiemenen toimitilat rakennetaan kartanon vanhaan broilerihalliin. Kartanon päärakennuksesta tulee Schaumanin pariskunnan koti. Remontoitavaa riittää.

–Rakennuksessa on entisten omistajien jäljiltä laitoskeittiö, joka muutetaan yksityiseen käyttöön sopivaksi. Koska rakennus on ollut juhlatilana, täällä on seitsemän WC-tilaa, joista osa luonnollisesti puretaan, Carl-Axel Schauman kertoo.

Joitakin alahirsiä pitää uusia, samoin katto. Itäpäädystä joskus peitetty ikkuna avataan ja 1950-luvulla julkisivua rumentamaan rakennettu lämpökeskuksen piippu puretaan. Rakennukseen tulee maalämpö.

–Kartano palaa ikään kuin vanhaan rooliinsa asuinkäyttöön. Tarkoitus on, että syksyllä pääsemme muuttamaan, Carl-Axel Schauman kertoo.

Kosken kartano on alunperin perustettu vuonna 1620, nykyinen päärakennus on vuodelta 1867, kivinavetta on rakennettu 1850–luvulla.

Hyvä sijainti, mukavat ihmiset

Kosken kartanon uudet omistajat ovat olleet vaikuttuneita siitä, miten hyvin heidät on otettu Koskella vastaan.

–Ihmiset ovat todella ystävällisiä ja asiat sujuvat jouhevasti, kun esimerkiksi sähkömies tietää, mistä saisi putkimiehen ja niin edes päin. Myös Kosken sijainti on hyvä, sillä tästä on kohtuullinen matka niin pääkaupunkiseudulle, Turkuun kuin Tampereellekin. Asiakkaat ovat lähellä, Tiina Schauman kertoo.


Kommentti

On erinomaista vaikka ei mitenkään yllättävää, että Shaumanit kiittelevät, miten hyvin koskelaiset ovat ottaneet heidät vastaan. Juuri Shaumanien kaltaisia yrittäjiä Auranmaalla kaivataan lisää. Hyvä kello kuuluu kauas ja muuttajien hyvät kokemukset tuovat ennen pitkää lisää muuttajia.
Asko Virtanen