Veripula pahenee kesäisin

0
Pöytyällä luovutettiin verta tiistaina.
Pöytyällä luovutettiin verta tiistaina.
Pöytyällä luovutettiin verta tiistaina.

AURANMAA. Kun ikäluokat pienenevät ja suuret ikäluokat tulevat vanhoiksi, verelle on tarvetta entistä enemmän. Tästäkin syystä veripalvelu nosti vuoden alussa verenluovuttamisen yläikärajaa 65 vuodesta 70 vuoteen. Nuoria verenluovuttajia haluttaisiin nykyistä enemmän. Myös kesäkuumalla verta tarvitaan enemmän kuin talvella, SPR:n veripalvelun sairaanhoitaja Jarkko Arfmann kertoo.
Veripalvelun veribarometri näyttää, että jokaisessa veriryhmässä verta tarvitaan. Barometri kehottaa ihmisiä tulemaan luovutukseen lähipäivinä. Erityisesti A-, O-, B+ ja AB- veriryhmissä tilanne on heikko.
Arfmann muistuttaa, että O- veriryhmän verta tarvitaan aina, koska kyseessä on niin sanottu kriisiveri, joka sopii kaikille.

Lue lisää 25.07.2014 lehdestä