Viikonloppu hikoillaan helteessä

0

KESÄ-SUOMI. Ilmatieteen laitos varoittaa nyt erittäin tukalasta helteestä. Viikonlopun aikana on Ilmatieteen laitoksen mukaan odotettavissa erittäin tukalaa hellettä osassa maata. Tukalan helleaallon todennäköisyys on Pohjois-Lappia lukuun ottamatta 70 prosenttia maanantaihin asti.
–Erittäin tukalasta helteestä varoitettaessa päivän maksimilämpötilan tulee olla +30 astetta ja minimilämpötilan 18 astetta, kertoo Sää- ja turvallisuus yksikön päällikkö Juhana Hyrkkänen.
Hellevaroitus sisältää kolme eri vaaratasoa: tukala, erittäin tukala, äärimmäisen tukala helle. Hellevaroitus otettiin käyttöön Ilmatieteen laitoksella keväällä 2011.
Heinäkuussa on ollut tähän mennessä 19 hellepäivää, kun niitä on keskimäärin koko heinäkuussa 16. Hellettä on ollut joka päivä jossain päin Suomea heinäkuun 6. päivästä alkaen. Yksittäisistä havaintoasemista hellepäiviä on ollut eniten Rovaniemen rautatieasemalla, jossa niitä on ollut 17. Kuukauden ja koko kesän toistaiseksi korkein lämpötila 31,8 astetta mitattiin torstaina 24.7. Salon Kiikalassa.
Forecan ennusteen mukaan lämpötila nousee viikonlopun aikana 30 asteeseen Auranmaan joka kolkassa.
Helle voi aiheuttaa terveysongelmia riskiryhmille.