Kotiseutumuseossa kurkistetaan seurakunnan ja pankkien historiaan

0
Näyttelyssä esillä olevat katekismukset ovat 1800-luvulta. Kuva: Kiti Salonen
Näyttelyssä esillä olevat katekismukset ovat 1800-luvulta. Kuva: Kiti Salonen
Näyttelyssä esillä olevat katekismukset ovat 1800-luvulta. Kuva: Kiti Salonen

TARVASJOKI. Tarvasjoen kotiseutumuseoon pystytettiin täksi kesäksi kaksi uutta näyttelyä. Toinen näyttely kertoo Tarvasjoen seurakunnan historiasta ja toinen paikkakunnan rahalaitoksista.
Eeva Sisson ja Heli Heikkilän kokoaman seurakuntanäyttelyn aiheena ovat Tarvasjoen seurakunnan ja kirkon vaiheet keskiajalta tähän päivään. Näyttelyssä on esillä muun muassa vanhoja katekismuksia, kirkon jalkapuu ja diakonissan työvälineistöä.
Valokuvat, juhlaesineet ja vaatteet kastemekosta surupukuun kertovat seurakuntalaisten elämänkaaresta ristiäisistä hautajaisiin.
Kotiseutumuseon toinen uusi näyttely rakentuu tänä vuonna 90 vuotta täyttävän Tarvasjoen Osuuspankin ympärille.
Aluksi Osuuskassan nimellä toiminut pankki aloitti toimintansa Alikulman koulussa. Vuonna 1935 pankki sai oman toimitalon keskustasta. Vuonna 1971 pankki muutti nykyisen kirjaston paikalle, ja 1993 se osti entisen Säästöpankin kiinteistön.
–90 vuoden aikana pankilla on ollut vain neljä toimitusjohtajaa. Osuuskassan hoitajana aloitti opettaja Väinö Vastamäki. Häntä seurasivat Antti Vastamäki, Martti Räsänen ja Esa Hentula, joka on Osuuspankin nykyinen toimitusjohtaja, Tarvasjoen kotiseutuyhdistyksen varapuheenjohtaja Heikki Mustamäki kertoo.

Tarvasjoen kotiseutumuseo on avoinna elokuun loppuun asti lauantaisin ja sunnuntaisin kello 11–16.

Lue lisää 5.8.2014 lehdestä