Hyasintin voi pistää vaikka kellariin rauhoittumaan

0
Jos hyasintti alkaa kasvaa liian vauhdikkaasti, sen voi viedä vaikka kellariin rauhoittumaan. Kuva: Kauppapuutarhaliitto ry.
Jos hyasintti alkaa kasvaa liian vauhdikkaasti, sen voi viedä vaikka kellariin rauhoittumaan. Kuva: Kauppapuutarhaliitto ry.
Jos hyasintti alkaa kasvaa liian vauhdikkaasti, sen voi viedä vaikka kellariin rauhoittumaan. Kuva: Kauppapuutarhaliitto ry.

Suomalaisten suosimat joulukukat ovat helppohoitoisia. Hoidoksi riittää Kauppapuutarhaliiton mukaan melkeinpä pelkästään vesi. Niitä ei tarvitse lannoittaa joulun aikana ollenkaan.

Hyasintin aukeaminen kestää muutamia päiviä. Jos kukkien avautumistahti vaikuttaa liian nopealta, hyasintit voi laittaa yön ajaksi viileään paikkaan, ei kuitenkaan pakkaseen. Tälle joulun tuoksukuningattarelle ei kannata antaa liikaa vettä, jottei varsi veny. Jos varsi pääsee venymään liiaksi, se kannattaa tukea tikulla tai leikata maljakkoon.

Joulun kestosuosikki joulutähti taas ei siedä kylmää eikä vetoa, vaan pitää lämpimästä. Ikkunan läheisyyttä kannattaa siis välttää, jos siinä on hiukankin viileää. Joulutähti on alun perin kotoisin Meksikosta, joten se selittää lämpimässä viihtymisen. Joulutähteä kastellaan säännöllisesti, ja aluslautaselle valunut vesi kaadetaan heti pois. Mullan pinta saa kevyesti kuivahtaa kasteluiden välillä, sillä joulutähden juuristo on herkkä liialliselle kastelulle.

Jouluruusu pitää viileästä, ja sitä täytyy muistaa kastella säännöllisesti. Ei kuitenkaan kannata kastella liikaa, sillä litimärässä kasvualustassa jouluruusun juuret saattavat tukehtua. Ylimääräinen vesi kaadetaan aluslautaselta pois. Jouluruusun kukinta kestää sitä kauemmin, mitä viileämmässä paikassa se on. Se viihtyy valossa.

–Jouluruusun voi Etelä-Suomessa istuttaa keväällä kukkapenkkiin, jossa se saattaa menestyä perennana, Kauppapuutarhaliitosta vinkataan.