Tarvasjoen pakkoliitos Lietoon sai korkeimmalta hallinto-oikeudelta sinetin

0

LIETO/Tarvasjoki. Tarvasjoen pakkoliitos Lietoon on saanut viimeisen sinetin. Korkein hallinto-oikeus on hylännyt lietolaisvaltuutettujen pakkoliitoksesta tekemän valituksen. Korkeimman hallinto-oikeuden mukaan valtioneuvoston päätös pakkoliitoksesta ei ole perustuslain vastainen.
Liedon kunnanvaltuusto vastusti kuntaliitosta, mutta valtionneuvoston päätöksellä Tarvasjoki päätettiin liittää Lietoon. Osa lietolaisvaltuutetuista valitti päätöksestä korkeimpaan hallinto-oikeuteen. Valittajat pitivät päätöstä perustuslain vastaisena.
Korkein hallinto-oikeus totesi, että valtioneuvostolla on kuntarakennelain sallima toimivalta päättää kuntajaosta, vaikka kuntajaon kohteena oleva kunta vastustaisi muutosta. Lisäksi korkein hallinto-oikeus totesi, että pakkoliitosta koskeva kuntarakennelain momentti on säädetty perustuslakivaliokunnan myötävaikutuksella.
Korkeimman hallinto-oikeuden mukaan Tarvasjoen ja Liedon pakkoliitoksen taustalla olevat intressit oikeuttivat näinkin merkittävän kajoamisen kunnalliseen itsehallintoon.