Sheriffi päästää katsojan helpolla

0
Antti Reini ja Jasper Pääkkönen tähdittävät uusinta Vares-elokuvaa. Kuva: Solar Films.
Antti Reini ja Jasper Pääkkönen tähdittävät uusinta Vares-elokuvaa. Kuva: Solar Films.
Antti Reini ja Jasper Pääkkönen tähdittävät uusinta Vares-elokuvaa. Kuva: Solar Films.

Ohjaaja: Hannu Salonen
Pääosissa: Antti Reini, Jukka Puotila, Jukka-Pekka Palo, Jasper Pääkkönen, Karoliina Blackburn, Jarmo Perälä, Konsta Mäkelä, Miska Kaukonen, Robert Enckell, Ilkka Heiskanen, Hannele Laaksonen, Mikko Kouki, Mika Kujala, Eppu Salminen, Matti Onnismaa
Kesto: 1h 30 min
Ikäraja: 16

Turun poliisi on yrittänyt jo pitkään ratkoa salaperäistä kaksoismurhaa, mutta tuloksetta. Murhassa kuolleen naisen kummitäti ryhtyy yksityisetsivä Jussi Vareksen toimeksiantajaksi ja houkuttelee Vareksen palaamaan muistoihinsa ja tutkimaan murhaa. Tutkinnan lomassa Vares pääsee lähestymään ystävänsä Kyypakkauksen avulla alamaailman salaista herrakerhoa, ”raatia”. Raadin kautta Vares pääsee pahamaineisen ”Sheriffin” jäljille, josta ei raadissa puhuta ja jota kukaan ei tunne.

Uusin Vares-elokuvien tulokas, Sheriffi, poikkeaa vanhemmista elokuvista, sillä sen on ohjannut Hannu Salonen. Mielestäni elokuva on merkittävästi huonompi kuin vanhemmat, sillä se on enemmän amerikkalaistyylinen etsivätarina.

Elokuvan juoni on mielestäni jokseenkin yksinkertainen ja päästää katsojan helpolla. Hahmot taas ovat stereotyyppisiä kuvia ”perinteisestä rikollisesta” ja näin katsojalle on heti selvää, ketkä ovat rikollisia ja ketkä taistelevat hyvien puolella.

Itse pidin vanhoissa elokuvissa perinteisestä Vares-huumorista, jota Sheriffi piti sisällään vähemmän. Myös juttutuokioita kirjailija Luusalmen ja pastori Alasen kanssa kuvattiin vain muutaman kerran, mikä on mielestäni sääli, sillä nämä hahmot tekevät jollakin tavalla Vareksen elämästä realistisempaa.

Uskoisin, että tällainen elokuva voisi upota paremmin vaikka kansainvälisillä markkinoilla, mutta koska suurin kohderyhmä taitaa löytyä edelleenkin täältä Suomesta, olisi hienoa, jos se olisi enemmän suomalaisten elokuva. Uskon kuitenkin, että tästä elokuvasta riittää mielipiteitä – ja ajanvietteenä tämä  on kuitenkin ihan kelpo elokuva. (T.P.)
* * *

Arvosteluasteikko
* * * * *  unohtumaton
* * * *  hieno
* * *  kannattaa katsoa
* *  kannattaa katsoa, jos vaihtoehtona on täydellinen tylsistyminen
*  ei kannata katsoa, vaikka vaihtoehtona olisi täydellinen tylsistyminen