Tulipalokaan ei vienyt Antikaisilta uskoa sikatalouteen

0
Vaikka ajat ovat huonot, Taru ja Matti Antikainen jaksavat uskoa sikatalouden kannattavuuteen.
Vaikka ajat ovat huonot, Taru ja Matti Antikainen jaksavat uskoa sikatalouden kannattavuuteen.
Vaikka ajat ovat huonot, Taru ja Matti Antikainen jaksavat uskoa sikatalouden kannattavuuteen.

AURA. Auralaiset sikatilalliset Matti ja Taru Antikainen ovat esimerkkinä siitä, ettei tuleen kannata jäädä makaamaan. Tuli tuhosi kaksi vuotta sitten Antikaisten tilalta noin 1 600 sian sikalan, mutta jo viime syksynä tila palkittiin hyvästä porsastuotannosta.

Kattavien vakuutusten ansiosta tilallisille ei koitunut menetyksiä vuotta pidemmältä jaksolta, vaikka onnettomuudessa meni 70 emakonalkua ja vaikka uuden sikalan rakentaminen oli yllätysinvestointi, johon ei ollut varauduttu. Lakikin muuttui juuri samaan saumaan, joten eläimille jouduttiin rakentamaan aiempaa isommat tilat.

Kaiken koetun jälkeen Antikaisilla riittää uskoa sikatalouden kannattavuuteen, vaikka moni muu sikatilallinen on päätynyt tai päätymässä toisenlaisiin johtopäätöksiin. Vuosittain noin kymmenen prosenttia sikatiloista lopettaa toimintansa. Toisaalta tuotanto ei ole pienentynyt, vaikka tuottajien määrä on vähentynyt.

Antikaisilla lopettaminen ei ole käynyt mielen syrjässäkään. Isäntä kuitenkin toteaa, että kannattavuuden eteen on nähtävä vaivaa.

Antikaisten tilalla tuottavuuden eteen on tehty määrätietoisesti työtä jo viimeiset 40 vuotta. Tällä hetkellä esimerkiksi tilan porsastuotanto on sitä luokkaa, että osa porsaista pystytään myymään välitykseen.

Kiinan markkinoiden avautumista Antikaisilla odotetaan innolla. Mikäli markkinat avautuisivat, ne sopisivat suomalaiselle tuotannolle erinomaisesti.

 

Lue lisää 14.4.2015 lehdestä