Kuolevaisen tytön kuolematon päiväkirja saa täydet pisteet

0
Anne Frankin päiväkirja kuuluu kirjoihin, joka jokaisen tulisi lukea.
Anne Frankin päiväkirja kuuluu kirjoihin, joka jokaisen tulisi lukea.
Anne Frankin päiväkirja kuuluu kirjoihin, joka jokaisen tulisi lukea.

Anne Frankin päiväkirja on ihastuttanut niin nuoria kuin vanhoja kohta 70 vuotta. Tarina ei koskaan haalistu. Anne aloitti päiväkirjan kirjoittamisen täytettyään 13 vuotta. Muutaman kuukauden kuluttua aloittamisesta Anne perheineen joutui piiloutumaan natsi-Saksan juutalaisvainojen takia. Yli kaksivuotinen elämä ’’salaisessa siivessä’’ alkoi.
Kirjan masentavaa aihetta ei tarvitse pelästyä, päiväkirjan kieli on kuitenkin kevyempää ja ajoittain iloista, huvittavaa ja onnellistakin. Annen kirjoitustaidot ovat uskomattomat hänen ikäisekseen. Teksti ei käsittele vain maailmalla tuohon aikaan tapahtuneita vääryyksiä, vaan kuvaa myös runsaasti piiloutujien välisiä suhteita ja heidän rutiininomaista, säädeltyä ja varovaista elämää maan alla.
Koskettavia kohtia kirjasta kuitenkin löytyy. Eniten sydämeen iskee Annen optimismi ja haaveet tulevaisuudesta, sodan jälkeisestä ajasta. Jos lukija tietää vähääkään Annen kohtalosta, saavat nämä kohdat suupielet painumaan alaspäin. Ongelmia Annen elämään tuottaa kuitenkin myös läpikäytävä murrosikä, sydänystävän puuttuminen ja vaikeat välit vanhempiin, erityisesti äitiin.
Kirja kuuluu ehdottomasti yleissivistäviin kirjoihin, joka  jokaisen tulisi lukea. Lukemisen jälkeen ymmärrys maailmassa tapahtuvia vääryyksiä kohtaan parantuu. Kirja ei todellakaan ole raaka tai painajaisia herättävä, joten kesämielikään ei mene pilalle kirjaa lukiessa. (E.A.)
* * * * *

Arvosteluasteikko:
* * * * *  unohtumaton
* * * *  hieno
* * *  kannattaa lukea
* *  kannattaa lukea, jos vaihtoehtona on täydellinen tylsistyminen
*  ei kannata lukea, vaikka vaihtoehtona olisi täydellinen tylsistyminen.