Poliisi valvoo kännykän käyttöä liikenteessä

0
Poliisi valvoo kuluvalla viikolla tehostetusti kännykän käyttöä autossa. Kännykän käyttö ajaessa moninkertaistaa onnettomuusriskin.
Poliisi valvoo kuluvalla viikolla tehostetusti kännykän käyttöä autossa. Kännykän käyttö ajaessa moninkertaistaa onnettomuusriskin.
Poliisi valvoo kuluvalla viikolla tehostetusti kännykän käyttöä autossa. Kännykän käyttö ajaessa moninkertaistaa onnettomuusriskin.

LIIKENNE. Poliisi valvoo kuluvalla viikolla valtakunnallisesti kännykkärikkeitä ja muita tarkkaamattomuudesta aiheutuneita liikennesääntöjen laiminlyöntejä. Matkapuhelimen käyttö ajon aikana moninkertaistaa onnettomuusriskin
Tarkkaamattomuudella tarkoitetaan huomion kiinnittymistä johonkin muuhun kuin liikenteessä liikkumiseen.
–Matkapuhelinten käyttö ja muut huomiovarkaat vaikeuttavat turvallista ajamista, sanoo poliisitarkastaja Pasi Kemppainen Poliisihallituksesta.
Suomessa matkapuhelinta ei saa käyttää moottorikäyttöisen ajoneuvon kuljettamisen aikana siten, että pitää sitä kädessään. Niin sanotulla kädet vapauttavalla toiminnolla varustettua puhelinta kuitenkin saa ajon aikana käyttää.
Liikenneturvan teettämän selvityksen mukaan 79 prosenttia naisista ja 85 prosenttia miehistä vastaa puheluihin ajon aikana. 25-34-vuotiasta kuljettajista 37 prosenttia kirjoittaa ajaessaan erilaisia viestejä. Viimeaikoina yleistyneet kosketusnäytölliset matkapuhelimet ja ajoneuvojen toimintojen ohjauslaitteet ovat entisestään lisänneet onnettomuusriskiä. Matkapuhelinta ajon aikana käyttäneestä 40 prosenttia kertoi joutuneensa tämän johdosta vaaratilanteeseen.
Turvallisen liikkumisen takaamiseksi liikenteessä on erityisen tärkeää tehdä oikeat havainnot oikeaan aikaan. Havainnointikyky kehittyy kokemuksen karttuessa.
Huomion kiinnittäminen erilaisiin käsillä oleviin auton teknisiin laitteisiin rajaa näkökentän laitteeseen ja vie huomion pois liikenteestä. Havaintojen tekemistä vaikeuttaa esimerkiksi puhelinkeskustelusta johtuva kognitiivinen kuormitus, toteaa poliisitarkastaja Pasi Kemppainen.
Tarkkaamattomuuden tappavista ja vammauttavista vaikutuksista liikenteestä kertoo Ranskassa hiljattain tehty päätös kieltää matkapuhelimeen puhuminen kokonaan autoa, moottoripyörää ja polkupyörää kuljetettaessa. Englannissa harkitaan samanlaisen sääntelyn voimaan saattamista.
EU:n liikennepoliisijärjestö TISPOL on lisännyt tarkkaamattomuuden tappavien ja vammauttavien tekijöiden listalle, jota kutsutaan nykyisin nimellä ”fatal 4”, eli ”tappava nelikko”. Muut tekijät listalla ovat ylinopeus, turvalaitteiden käyttämättä jättäminen ja rattijuopumus.
Valvonnan aikana poliisi kiinnittää poliisitarkastaja Kemppaisen mukaan valvonnassaan huomiota ns. kännykkärikkeiden lisäksi myös tarkkaamattomuuden mukaan tuomiin muihin liikennesääntöjen laiminlyönteihin.