BirdLife toivoo sähkölinjojen kaapeloimista

0

AURANMAA. BirdLife Suomi on huolissaan sähkölankojen vaarallisuudesta linnuille. Järjestön mukaan törmäys voimajohtoon koituu joka vuosi vähintään kymmenien tuhansien lintujen kohtaloksi. Järjestö esittääkin, että sähköjohdot maakaapeloidaan linnuille erityisen tärkeillä alueilla mahdollisimman pikaisesti.
Runsas viikko sitten Euroopassa erittäin uhanalaiseksi luokiteltu kiljukotka törmäsi Helsingin Viikissä sähkölankoihin, mutta selvisi törmäyksestä vahingoittumattomana. Huonommin kävi viime sunnuntaina toiselle Kosken kattohaikaranpoikasesta. Se törmäsi sähkölankaan noin sadan metrin päässä pesästään ja kuoli.
Järjestön mukaan paras keino välttää törmäykset on ilmajohdoista luopuminen ja siirtyminen maakaapelointiin.
–Hyviä kokemuksia on myös riskipaikoilla johtoihin asennettavista huomiopalloista tai tuulessa heiluvista varoituslaitteista, joiden ansiosta linnut havaitsevat johdot paremmin ja törmäysten määrä vähenee.
Havaitsemistaan törmäyksistä kannattaa ilmoittaa paikalliselle voimayhtiölle. Törmäysten vähentäminen on myös voimayhtiöiden intresseissä, sillä törmäykset aiheuttavat usein sähkökatkoja.