Juustokehät ja patalaput esillä Yläneen kotiseutumuseossa

0
Yläneen kotiseutumuseo ja sen tunnelmallinen pihapiiri kutsuvat taas näyttelyvieraita. Kuva: Elisa Niittymaa.
Yläneen kotiseutumuseo ja sen tunnelmallinen pihapiiri kutsuvat taas näyttelyvieraita. Kuva: Elisa Niittymaa.
Yläneen kotiseutumuseo ja sen tunnelmallinen pihapiiri kutsuvat taas näyttelyvieraita. Kuva: Elisa Niittymaa.

PÖYTYÄ/Yläne. Yläneen kotiseutumuseon kesä alkaa keskiviikkona. Näyttelyn teema on tällä kertaa yläneläiset kotien arjen ja vähän juhlankin tarve-esineet ”Juustokehistä patalappuihin, maitokannuista pannumyssyihin”.

Mukana on muun muassa kymmeniä ommeltuja, neulottuja ja virkattuja patalappuja, joista osa on tehty koulussa käsitöinä. Kankaisia nenäliinoja käytettiin ennen kuin paperinenäliinat korvasivat ne. Näyttelyssä on esillä myös kirjottu nenäliinalaukku.

Parikymmentä erilaista juustokehää kertovat länsisuomalaiseen ruokaperinteeseen kuuluvista kotijuustoista. Kahvimyllyt, prännärit ja parikymmentä kahvipannua vahvistavat käsitystä siitä, että suomalaisten kahvinhimolla on pitkät perinteet.

Näyttelyssä on vanhojen outojen esineiden tunnistuskilpailu, joka tarjoaa haastetta älynystyröille. Palkintojakin on luvassa.

 

Yläneen kotiseutumuseon kesänäyttelyn avajaiset 1.6. klo 13. Yläneen kotiseutumuseo avoinna tiistaisin, keskiviikkoisin, torstaisin ja perjantaisin klo 12–17, lauantaisin ja sunnuntaisin klo 12–15, muina aikoina sopimuksen mukaan.