Pöytyällä mökkien määrä nousee hitaasti

0

Pöytyällä rakennetaan keskimäärin 4 mökkiä vuodessa. Viidessä vuodessa mökkejä on tullut 20 lisää.
Luvuissa on mukana sekä uusia mökkejä että rakennuksia, joiden käyttötarkoitus on muutettu.
Aurassa uusia mökkejä tulee paljon hitaammalla tahdilla. Tilastot kertovat, että Auran mökkimäärä on lisääntynyt vain yhdellä viimeisen viiden vuoden aikana.
Pidemmällä aikavälillä uusia vapaa-ajan rakennuksia on tullut Pöytyälle rutkasti. Vuodesta 2000 kesämökkien määrä on noussut sadalla kappaleella.
Eniten uusia mökkejä rakennettiin vuoden 2015 aikana Varsinais-Suomeen ja Lappiin, laskee Tilastokeskus. Kunnittain tarkasteltuna eniten uusia mökkejä rakennettiin Kuusamoon, Paraisille, Kemiönsaareen ja Kuopioon, kuhunkin kuntaan yli 30 mökkiä vuodessa.

Paraisilla on kovin tahti maakunnassa
Paraisilla rakennetaan eniten uusia kesämökkejä Varsinais-Suomessa. Paikkakunnalle tulee keskimäärin 44 uutta vapaa-ajan asuntoa vuodessa.
Lähes yhtä kovalla tahdilla nousee mökkejä myös Naantalissa, jossa viime vuosina on rakennettu keskimäärin 42 mökkiä vuodessa.
Kova mökkikiri on päällä myös Kemiönsaaressa, jossa uusia mökkejä nousee 31 kappaletta vuodessa.
Suomen paikkakunnista eniten mökkejä on Mikkelissä, yli 10 000 mökkiä. Varsinais-Suomen mökkikuningas on Parainen, 8 595 mökkiä.
Paraisilla kesämökkejä on myös selvästi enemmän kuin asuntoja. Asuntoja on vain reilu 7 000. Mökkien ja asuntojen määrän suhteessa Parainen onkin mökkien määrällä mitattuna Suomen ykkönen. Kemiönsaari on kolmonen tässä tilastossa. Siellä mökkejä on 4 730 kappaletta ja asuntoja 3 500.
Suurimpia suhdelukuja löytyy Puumalasta, jossa on 3 500 mökkiä ja vain reilu 1 000 vakituista asuntoa.

 

Lisää kesämökkitietoa meistä suomalaisista. Vie kursori punaisten ympyröiden päälle.

 

Mökkirakentaminen on hiipumassa
Vuoden 2015 lopussa Suomessa oli kesämökkejä 501 600 kappaletta, kertoo Tilastokeskus. Edellisestä vuodesta mökkien määrä kasvoi 1 174 kesämökillä. Osa määrän noususta on uudistuotantoa ja osa käyttötarkoituksen muutoksia.
2000–luvulla vapaa-ajan asuinrakennusten uudistuotanto on ollut pääsääntöisesti yli 4 000 rakennusta vuodessa. Tahti on kuitenkin nyt hiipumassa. Vuoden 2015 rakennuskannassa on uusia, vuonna 2015 rakennettuja vapaa-ajan asuinrakennuksia noin 2 200. Kaikkia valmistuneita vapaa-ajan asuinrakennuksia ei välttämättä ole vuoden rekisteritiedoissa mukana tietojärjestelmämuutosten vuoksi. Edellisenä vuonna uudisrakennusten määrä oli 3 466.

Tihein mökkiasutus oli Kustavissa ja Kaskisissa, joissa oli keskimäärin 15–18 kesämökkiä maaneliökilometrillä, laskee Tilastokeskus. Koko maassa oli keskimäärin 1,7 kesämökkiä neliökilometrillä. Varsinais-Suomessa kesämökkejä oli yli neljä neliökilometriä kohti.