Kesäteatterikausi on runsaimmillaan

0

Kesäteatterinäytelmiä pyörii nyt lähes joka paikkakunnalla, parhaimmilla jopa useita. Esimerkiksi Turun keskustassa voi valita kahdeksan kesäteatterin välillä. Salossakin kesäteattereita pyörii kuusi samaan aikaan.

Kokosimme tällä hetkellä pyörivät näytelmät kartalle. Painiketta klikkaamalla saat lisätietoa näytelmästä ja sen esityspäivistä. Lopusta löytyvät myös nettilinkit näytelmäarvosteluihin tai -juttuihin.

Muista tarkistaa teattereiden lipputilanne ennen näytöstä!

Näin käytät karttaa

  • Voit lähentää ja loitontaa karttaa plus- ja miinusmerkeistä.
  • Klikkaamalla erilaisia merkkejä kartalla saat tietoa kesäteatteriesityksestä.
  • Oikealla yläkulmassa olevasta painikkeesta saat kartan koko ruudun levyiseksi pöytätietokoneella.
  • Vasemmalla yläkulmassa olevasta painikkeesta saat koko kesäteatterilistan esille.
  • Voit rajata näkymää valitsemalla vain esimerkiksi heinäkuun tai elokuun esitykset. Rastita ajankohta, jonka esityksistä olet kiinnostunut.
  • Esitykset, jotka jatkuvat läpi kesän tai useamman kuukauden ajan, on merkitty punaisella merkillä.

 

Alueen käytetyin käsikirjoittaja on tänä vuonna Heikki Luoma. Television maalaiskomedioista tuttu mies on kirjoittanut Salon, Vehmaan ja Mynämäen tämän vuoden kesäteatterit. Salossa nähdään Luoman Mooseksen perintö, Vehmaalla teos Kahen akan loukussa ja Mynämäellä Akka vaikka väkisin.

Lounais-Suomesta löytyy muutamia henkilöitä, jotka todella ahertavat kesäteatterin parissa. Esimerkiksi paimiolainen Pauliina Salonius löytyy tänä kesänä kolmesta kesäteatterista. Hän ohjaa tänä kesänä Mooseksen perinnön Salon Teatteriin ja näyttelee pääosaa Niskavuoren Heta -näytelmässä Paimion kesäteatterissa. Lisäksi hän ohjasi alkukesänä pyörineen Zorron Ruskon kesäteatteriin Ohjaaminen on työtä, mutta näytteleminen on harrastus, kertoo Salonius. Viimeksi hänet on nähty lavalla Salossa kolme vuotta sitten.

– Kiireinen kesä on tulossa. Monet ystävät ovat kysyneet, että olenko hullu tai miten aion selvitä tästä. Mutta olen onneksi pystynyt aikatauluttamaan kaiken jo hyvissä ajoin. Näytelmien näyttämötreenit ovat alkaneet tammikuussa. Ruskon ja Salon roolitukset tein jo viime syksynä, naurahtaa Salonius.

Turkulainen teatteripedagogi Laura Hurme on mukana kahdessa kesäteatterissa. Nutturlan makasiiniteatteriin Nousiaisiin hän ohjaa Dave Freemanin Kunnon komedian. Näytelmän viimeinen esitys on 15.7. Lisäksi Hurmeen Terve tyttö -teatteriryhmä tekee ja esittää Kaarinan Mattelmäessä esityksen nimeltä Varasta ennen.

Mikä on suomalaisen kesäteatterin salaisuus?
– Vastaavaa ei taida löytyä oikein mistään muualta. Huomasin esimerkiksi Tarvasjoella ohjatessani, että kesäteatterin juju on yhteisössä. Teatteriin tullaan katsomaan naapurin Liisaa, joka on näyttämöllä. Kesäteatteri on omalla tavallaan hyvin paljasta, kaikki tapahtuu silmien edessä, eikä valoja voi sammuttaa välillä. Kesäteatteria tehdään yleensä harrastajien voimin. Heillä kaikilla on intohimo teatteriin. Se on yhteinen, ja se luo ryhmän, kuvailee Hurme.