Peliriippuvuus ei näy ulospäin

0
Ongelmapelaaja pelaa useita kertoja viikossa. Nopeatempoisiin rahapeleihin ongelmapelaaja kuluttaa noin 57 euroa viikossa.
Ongelmapelaaja pelaa useita kertoja viikossa. Nopeatempoisiin rahapeleihin ongelmapelaaja kuluttaa noin 57 euroa viikossa.

AURANMAA. Suomalaiset pelaavat paljon rahapelejä ja useimmille pelaaminen on harmitonta viihdettä. Riskipelaajia on kuitenkin noin 0,5 miljoonaa ja ongelmapelaajia noin 124 000. Peliriippuvuudesta kärsii noin 49 000 suomalaista.

–Noin 20 prosentilla suomalaisista on läheinen, joka kärsii ongelmapelaamisesta, Turun seudun EHYT ry:n aluetyöntekijä Liisa Äyräs huomauttaa.

Ongelmapelaamista on Äyrään mukaan vaikea tunnistaa, vaikka siihen liittyy sekä taloudellisia että terveydellisiä ja sosiaalisia haittavaikutuksia.

–Ongelma ei näy päälle päin yhtään, mutta sisällään pelaajalla voi olla valtava ahdistus, hän toteaa.

EHYT ry:n Arpa-projektissa on kartoitettu riskitekijöitä ja todettu ongelmapelaamiseen liittyvän samoja tekijöitä kuin päihteiden ongelmakäyttöön. Peliriippuvuuteen yhdistyy Äyrään mukaan usein myös päihderiippuvuutta.

Kaikkinensa ongelmapelaaminen on Äyrään mukaan kuitenkin opittu tapa, josta voi myös oppia pois. Helppoa se ei välttämättä ole.

Lue lisää 16.12.2016 lehdestä