Holmankosken edellytyksiä taimenpuroksi parannellaan

0
Ville Ojala uskoo Holmankosken mahdollisuuksiin taimenpurona.
Ville Ojala uskoo Holmankosken mahdollisuuksiin taimenpurona.

LIETO/Tarvasjoki. Tarvasjokeen laskevan Holmanojan koskea kunnostetaan talkoilla taimenen poikasille suotuisaksi elinympäristöksi. Ensi tiistaina pidettävissä purokunnostustalkoissa koskeen lisätään käsityönä luonnonsoraa ja -kiveä taimenistutuksia varten. Talkoot ovat osa Paimionjoki-yhdistyksen Kalaisia koskia Paimionjokeen -hanketta.

–Taimenen kannalta sopivan kokoinen soramateriaali on tärkeää, sillä taimen laskee mädin sorapohjaan kaivamaansa kutukuoppaan, jonka se myös peittelee, Paimionjoki-yhdistyksen projektikoordinaattori Ville Ojala kertoo.

Hän toteaa koskialueilla olevan luonnostaankin tällaista sora- ja kivimateriaalia, myös savimailla virtaavalla Paimionjoella. Ihmisten toiminnasta aiheutuneiden virtaamavaihteluiden vuoksi purojen sorat ovat kuitenkin liikkuneet tulvien mukana purojen alapuolelle, jossa vähäinen virtaama ei riitä pitämään soraa puhtaana ja vettä läpi virtaavana.

–Nyt saadaan ensisysäys sille, että sopivia elin- ja lisääntymispaikkoja mahdollistetaan Paimionjoen yläosista, mikäli taimenelle joskus järjestyy vapaa kulkuyhteys myös joen yläosiin.

Lue lisää 09.06.2017 lehdestä