Viikon kuvat: Jääkaruselli, puusukset ja mitalihalaus

0

Miten tehdään jääkaruselli? Jäähän sahataan sopivan kokoinen ympyrä telineeseen kiinnitetyllä moottorisahalla. Jäälauttaan laitetaan kiinni sähköperämoottori, moottori käyntiin ja näin saadaan karuselli pyörimään. 

Kiekon keskelle voi laittaa vielä keskitolpan ja kiekon reunoille useita pienempiä tolppia. Kun näiden tolppien väliin ripustaa jouluvalot, karusellilautan pyörivä liike tulee paremmin esille. 

Viikon kuvissa tunnelmaa jäälautalta Lohjalta. 

Lisää talvitunnelmaa löytyy puusuksikuvasta, talviolympialaisten mitalista ja cross nature -treenistä. 

 

Viikon kuvissa yhdeksän sanomalehteä esittelee kohokohtia edellisen viikon kuvatarjonnastaan. Samalla kuvat ovat kertaus viikon uutisiin ja puheenaiheisiin.

 

MARI POLKEE JÄÄKARUSELLIA. Jääkarusellin ensimmäiset MM-kilpailut järjestettiin Lohjan jääkarusellifestivaalien yhteydessä. Kilpailuun osallistui viisi tiimiä. Voittajatiimin koko oli kahdeksan henkeä ja yksi sen jäsenistä oli somerolainen Mari Vasama. Voittajajoukkueen sahausosuus kesti 23 minuuttia ja sen tuloksena jäähän syntyi halkaisijaltaan noin 13 metriä oleva tasaisen pyöreä kiekko, jonka tiimi pani pyörimään sähköperämoottorin avulla. Sen jälkeen alkoi ryhmän ohjelmallinen osuus, jossa eläinhahmot leikittivät lapsia. Kuva: Joni Kauppila, Somero-lehti. 

 

KOTONA. Osmo ja Eine Vaheranta hätyyttelevät jo 90 vuoden rajapyykkiä eivätkä edes mieti maalta muuttoa, vaikka palvelut ovat kaukana. Kiikalan Rekijoelta pääsee kesällä kauppaan mopolla, mutta talvella tarvitaan naapurin kyytiä. Kesäperunat kasvavat omalla pihalla. Yli 90-vuotiaiden määrä kasvaa huimaa vauhtia Suomessa. Heitä on vielä 1980-luvulla ollut muutama tuhat, nyt vajaat 50 000 ja vuonna 2060 jo noin 190 000. Nykyisin yli 90-vuotiaista enemmistö asuu kotona. Kuva: Minna Määttänen, Salon Seudun Sanomat. 

 

ALKUVOIMAA. Paraisilla voi törmätä pimeässä metsässä otsalampuilla varustautuneisiin aikuisiin, jotka yhdessä hyppivät, kyykkäävät ja tekevät muita liikkeitä lumessa. Treeni päättyy kovaan yhteiseen karjaisuun. Kyseessä on Ruotsista Suomeen rantautunut liikuntalaji cross nature, jossa yhdistetään ulkoilu ja voimaharjoittelu. Vaikka laji on tehokasta kuntoilua, sitä ei tehdä otsa rypyssä. Kuva: Jori Liimatainen, Turun Sanomat. 

 

PERINTEIKÄSTÄKIN PERINTEISEMPÄÄ. Koskella vertailtiin lauantaina vanhoja suksia ja asukokonaisuuksia, kun Koskelaisseura järjesti perinteiset perinnehiihdot perinteisellä hiihtotyylillä. Heino Hannu ja Piika Vainio esittelevät käsin veistettyjä vanhoja puusuksiaan.  – Minulla olisi ollut suksitervaa kotona, mutta ei kerinnyt laittamaan, Hannu harmitteli. Kuva: Tuomas Honkasalo, Auranmaan Viikkolehti. 

 

TULE KUVAAN! Pukuilun eli cosplayn harrastajat yrittävät parhaansa mukaan tavoittaa poseeratessaan esittämänsä hahmon syvimmän olemuksen. Jopa minuutin mittaiset poseeraukset tulivat tutuksi japanilaisen populaarikulttuurin tapahtuman Unicomin yhteydessä. Harrastajien määrä ollut viime vuosina jatkuvassa kasvussa. Turussa he tapasivat viime sunnuntaina Logomon tapahtumassa. Kuva: Jori Liimatainen, Turun Sanomat. 

 

OLYMPIAMITALISTIN KOTIINPALUU. Laitilan juhlahumussa koettiin tunnelmallisia kohtaamisia, kun kaupungin oma olympiamitalisti Susanna Tapani palasi kotiin ja tunnelmalliseen juhlaan. Tapanin entinen valmentaja Mia Lainio nappasi olympiamitalistin lämpimään halaukseensa. Tapani sai pronssia Suomen naisten jääkiekkomaajoukkueen riveissä. Kuva: Hanna Hyttinen, Laitilan Sanomat. 

 

JÄTEVESI AVANTOUIMAREIDEN KIUSANA. Turun Pitkääsalmea saastuttanut jätevesi on saattanut kulkeutua hulevesiverkkoon ja sitä kautta vesistöön jopa vuosia. Alueen ajoittaisen heikon vedenlaadun syyksi on selvinnyt Ilpoisten Lauklähteenkadulla sijaitsevan asunto-osakeyhtiön virheellinen viemäriliitos. Ispoisten avantouintipaikalla oli alkuvuonna uimakielto korkeiden bakteeripitoisuuksien vuoksi, mutta tällä hetkellä vedessä voi uida. Viimeisimpien vesinäytteiden tulokset ovat puhtaat. Keskiviikon kirkas pakkaskeli houkutteli paljon uimareita Ispoisten avantouintipaikalle. Kuva: Jari Laurikko, Turun Sanomat. 

 

TÄÄLTÄ PESEE AARON! Salon Vilppaan liigajoukkueen pelaajat vetivät keskiviikkoiltana Salohallissa harjoitukset yli sadalle Vilppaan juniorille. Yhdessä suositussa pisteessä juniorit tekivät koreja Korisliigan parhaan sentterin Aaron Jonesin syötöstä. Kuva: Minna Määttänen, Salon Seudun Sanomat. 

 

PIDÄ HUOLTA VARUSTEISTA. Kesportin Rami Hyytiä tekee uudelle sukselle käyttöönottohuoltoa, jossa suksen pohja puhdistetaan ”säilöntäaineista” ja sen jälkeen sukselle tehdään perusvoitelu. Hyytiä kehottaa aina puhdistamaan suksen pohjan lenkin jälkeen – sekä perinteisen että vapaan tyylin suksilla. Kuva: Jussi Arola, Uudenkaupungin Sanomat

 

APUA HARVINAISEEN TAUTIIN. Eemil Vuorela sairastaa AGU-aineenvaihduntatautia, joka edetessään johtaa vaikeaan kehitysvammaisuuteen. Hänen kaltaisiaan lapsia syntyy Suomessa 1–4 vuosittain. AGU on yksi maailman 8 000 harvinaissairaudesta. Vehmaalaispojan kehitysvamman etenemistä voidaan hidastaa tai mahdollisesti jopa pysäyttää uudella lääkkeellä. Jo syntyneisiin kehitysmuutoksiin se ei todennäköisesti auta. – Olemme varovaisen toiveikkaita, sillä pienetkin asiat voivat merkitä isoja juttuja Eemilin elämässä myöhemmin, isä Jarno Vuorela sanoo. Eemilin ylpeydenaihe on Ilari Filppulan pelipaita, jossa on koko joukkueen nimikirjoitukset. Kuva: Lennart Holmberg, Turun Sanomat. 

 

KAMULLE KULTAA. Kaarinalainen KaMu-tyttökuoro on voittanut kultaa Pietarissa järjestetyissä lapsi- ja nuorisokuorojen maailmanmestaruuskisoissa. Lisäksi kuorolle myönnettiin kunniakirja korkeatasoisesta taiteellisesta potentiaalista. KaMua johtaa musiikkipedagogi Pekka Nebelung. Kilpailuohjelmistoon kuului muun muassa Zoltán Kodályn, Jaakko Mäntyjärven sekä Pekka Kostiaisen teoksia. KaMu oli mukana kovatasoisessa kilpailussa nyt toisen kerran. Myös vuonna 2016 kotiintuomisina oli kultaa. Kuva: KaMu-kuoro. 

 

ILMAISTA PESÄPALLOA. Pesäpalloseura Mynämäen Vesa heivasi sadan euron kausimaksut alle 12-vuotiailta. Vesassa harrastaa noin 40 alle 12-vuotiasta, joiden kausimaksut ja vakuutukset maksaa paikallinen yritys, Mynä-Auto. Kuva: Jari Laurikko, Turun Sanomat. 

 

SUOMEN PARAS. Yrittäjät Susanna Äimälä ja Erja Sinivuori iloitsevat humppilalaisen Kenkämaailman menestyksestä Suomen kenkäkauppojen välisessä kisassa. Liikkeitä arvioitiin osaamisen, palvelualttiuden, miljöön ja taloudellisen menestyksen perusteella. Kuva: Sampsa Hakala, Loimaan Lehti. 

 

 

VIIKON KUVAT -sarjassa mukana olevat lehdet: Auranmaan Viikkolehti, Kaarina-lehti, Kunnallislehti, Laitilan Sanomat, Loimaan lehti, Paikallislehti Somero, Salon Seudun Sanomat, Turun Sanomat ja Uudenkaupungin Sanomat.