Varsinais-Suomen rypsisato alentunut 30 prosenttia pölyttäjäpulan vuoksi

1
Tokkuraiset mehiläiset ovat vasta heräämässä talven jäljiltä Hanna Vahalan pesässä Heinijoella. Kuva: Sari Holappa
Tokkuraiset mehiläiset ovat vasta heräämässä talven jäljiltä Hanna Vahalan pesässä Heinijoella. Kuva: Sari Holappa

VARSINAIS-SUOMI. Pölyttäjien kantojen lasku huolestuttaa tutkijoita. Helsingin yliopiston maataloustieteiden osaston professori Heikki Hokkanen kertoo, että Varsinais-Suomen tilanne muuta maata haastavampi suurien rypsi- ja kuminapeltojen vuoksi.

–Varsinais-Suomessa koetaan kroonista pölyttäjäpulaa ja sen vuoksi rypsisato on vajonnut 30 prosenttia, Hokkanen sanoo ja lisää, että edes kesymehiläisistä ei ole tässä ongelmassa apua, sillä 97 prosenttia pölytyksestä tapahtuu luontaisten pölyttäjien avulla.

–Vaikka kaikki Suomen kesymehiläispesät tuotaisiin Varsinais-Suomen rypsipelloille, se ei vieläkään riittäisi, kuvaa Hokkanen tilannetta.

Jotta pölyttäjämäärät saataisiin jälleen kasvuun, maatalouteen tarvittaisiin muutoksia. Hokkasen mukaan nykyisenkaltaisessa tehomaataloudessa on kaksi ongelmaa: kemikaalit ja liian vähäinen elintila pölyttäjille.

 

Lue lisää 13.04.2018 lehdestä

 

1 KOMMENTTI

  1. Hyönteisten määrä on romahtanut muutamassa vuosikymmenessä. Tämä on paljon vakavampi ongelma kuin ilmastonmuutos mutta miksi siitä ei puhuta?

Kommenttien lisääminen on estetty.