Yläneen suojeluskunnan ja työväenyhdistyksen liput komeilevat rinnakkain näyttelyssä

0
Usko Uotila toi kotoaan näyttelyyn taulun, jota punaisten partio sohi pistimillä Oripään Uotilassa kansalaissodan aikana. Heimo Pohjanpalo järjesti seinälle Yläneen suojeluskunnan lipun. Yläneen työväenyhdistyksen lippu kuuluu työväentalon vanhaan esineistöön.
Usko Uotila toi kotoaan näyttelyyn taulun, jota punaisten partio sohi pistimillä Oripään Uotilassa kansalaissodan aikana. Heimo Pohjanpalo järjesti seinälle Yläneen suojeluskunnan lipun. Yläneen työväenyhdistyksen lippu kuuluu työväentalon vanhaan esineistöön.

PÖYTYÄ/Yläne. Yläneen suojeluskunnan lippu ei ole tiettävästi kotikonnuillaan käynyt sitten sotavuosien. Nyt sellainen hetki koittaa, sillä 99 vuotta sitten vihitty lippu on esillä lauantaina avautuvassa Vaietut vuodet 1917–1920 Yläneellä -näyttelyssä.

Suojeluskunnat lakkautettiin välirauhansopimuksen perusteella marraskuussa 1944. Heimo Pohjanpalo Yläneen kotiseutuyhdistyksestä kertoo, että Yläneen suojeluskunnan lippu päätyi Rauman museoon, koska Yläne kuului tuolloin Varsinais-Suomen pohjoiseen sotilaspiiriin. Lipun olinpaikasta ei moni kuitenkaan enää tiennyt mitään. Asia selvisi miltei sattumalta.

Pohjanpalon isä Veikko Pohjanpalo oli joitakin vuosia sitten kuullut raumalaiselta ruotuväkikaveriltaan, nyt jo edesmenneeltä Jukka Niemelältä, että Yläneen suojeluskunnan lippu on hyvässä tallessa Rauman museossa.

–Otin yhteyttä Rauman museoon, josta lippu tosiaan löytyi parin päivän etsimisen jälkeen. Museo antoi lipun lainaksi. Näyttelyn jälkeen se palautetaan Raumalle.

Lienee myös ensimmäinen kerta, jolloin sekä Yläneen suojeluskunnan että Yläneen työväenyhdistyksen liput ovat riti rinnan samassa tilassa.

 

Vaietut vuodet 1917–1920 Yläneellä -näyttelyn avajaiset pidetään Luontokapinetin ”Hirvisalissa” lauantaina 28.4. klo 13. Ohjelmassa on muun muassa tutkija, FT Sirkku Pihlmanin puheenvuoro ja Arimo Helmisaaren esitys paikallisista tapahtumista sekä paikallisten taitajien musiikkiesityksiä. Näyttely on esillä elokuuhun asti.

 

Lue lisää 27.04.2018 lehdestä