Viikon kuvat: Paikalliset jamit, moporauha ja pölkkytyö

0

Pärisevät mopot ja ja mopoilijoiden ajotavatat nousevat keskusteluun loppukesällä lähes jokaisella paikkakunnalla. Loimaalla kehitettiin uudenlainen tilaisuus löytää yhteisymmärrystä mopoilijoiden ja pärinään kyllästyneiden aikuisten välille.

Turun ja Uudenkaupungin välinen rataosuus saa uusia pölkkyjä. Töitä tehdään Mynämäen suunnasta kohti Uuttakaupunkia.
Radan pölkyt ovat puuta ja samaa materiaalia ovat uudet pölkytkin. Rataisännöitsijä kertoo, että radalla on tarkoitus siirtyä betonisiin pölkkyihin, mutta vielä käytössä on puu. Pölkyn käyttöikä on 20–30 vuotta. Vanhat pölkyt ovat ongelmajätettä.

Viikon kuvissa tunnelmia myös salolaisesta koulutaistelusta, vesipallon mestaruusjuhlinnasta, presidenttikirjoista ja Aurajoen mahdollisuuksista kalapaikkana.

 

VIIKON KUVAT on yhdeksän sanomalehden yhteinen juttusarja, joka esittelee kohokohtia viikon uutiskuvista ja puheenaiheista. Katso kuvat ja lue tarinat kuvien takaa.

 

NYT JAMMAILLAAN. Yläneen yhtenäiskoulun liikuntasaliin pelmahtaa keskiviikkoiltaisin parvi innosta ja ilosta pulppuavia tyttöjä ja poikia. Yläneen MLL:n KiddieJam-tunnilla tanssinohjaaja Jenni Aaltonen tutustuttaa lapsia eri tanssilajeihin. Tanssin pyörteissä Hilda Juhala, Senni Reko, Ulla Wärri, Viivi Ekman ja Iiris Puljujärvi. Kuva: Sari Holappa, Auranmaan Viikkolehti.

 

MOPOLIENNYTYS. Mopohartaus lienee yksi tämän vuoden parhaimpia oivalluksia Loimaan seudulla. Hartaus järjestettiin viime torstaina Ypäjällä. Seurakunnan nuorisotyönohjaajan ideoima tapahtuma lietsoi yhteisymmärrystä mopoilijoiden ja pärinään kyllästyneiden aikuisten välille. Mopoletka teki esittäytymiskierroksen Ypäjällä ja näytti, että näissä peleissä ainakin valot toimivat. Kuva: Katriina Reijonen, Loimaan Lehti.

 

PÖLKKYTYÖ. Turun ja Uudenkaupungin välisellä radalla vaihdetaan ratapölkkyjä. Pölkkyjä vaihdetaan vuosittain rutiinityönä noin 10 000. Uudet pölkyt odottavat jo radan varrella. Kuva: Iidaliisa Pardalin, Uudenkaupungin Sanomat.

 

PÄIVÄLLINEN AURAJOESTA. Turun keskustassa näkee vain harvoin kalastajia. Katukalastuksen tuoreet Suomen mestarit Niko Satto ja Mikael Jaakkola haluaisivat tuoda katukalastuksen myös Turkuun. Harva tuntuu tietävän, että Turun ydinkeskustassa Aurajoesta nousee ahventa ja jopa kuhaa. Kuva: Ari-Matti Ruuska, Turun Sanomat.

 

RIEMU UIMAHALLISSA. Turun Uimareiden naiset nousivat voittoon huikeaksi jännitysnäytelmäksi kehkeytyneessä PM-turnauksen finaalissa ruotsalaista Järfällaa vastaan. Vesipallojoukkueen Sari Viljanen hyppäsi tuulettaen altaaseen Turun Uimareiden aloittaessa voitonjuhlat. Kuva: Jori Liimatainen, Turun Sanomat.

 

PURJON SADONKORJUU. Holman puutarhatilan purjot päätyvät Paimion pelloilta suoraan Apetit Ruoka Oy:lle ja pakastepussiin. Tilan purjonnostekoneesta on muokattu versio, jossa kone poimii purjot maasta, jättää juuret maahan, ihmiskäsi poistaa kasvin turhat osat ja purjo päätyy laatikkoon valmiina tehtaalle. Kuva: Ina Virtanen, Kunnallislehti.

 

TIUKKAA SANANVAIHTOA PRESIDENTTIKIRJOISTA. Turun kirjamessujen odotetuimpia tapahtumia oli tasavallan presidentti Sauli Niinistön ja hänestä kertovien kirjojen tekijöiden kohtaaminen. Keskustelusta tuli paikon väittelyä, sillä Niinistö ei vaikuttanut suhtautuvan kirjoihin kovin innostuneesti. Erityisen kipakkaa keskustelua Niinistö kävi toimittaja Lauri Nurmen kanssa. – Amerikassa on sanonta, että niin on kuin elävältä nyljetty, Niinistö tokaisi aluksi. Presidentti Niinistö ja kirjailijat Lauri Nurmi (edessä), Risto Uimonen ja Tuomo Yli-Huttula kohtasivat messuilla. Kuva: Ari-Matti Ruuska, Turun Sanomat.

 

TAISTELU LUKIOSTA. Salossa kuultiin tiistaina tiukkoja iskulauseita, kun Halikon lukion opiskelijat puolustivat vimmalla kouluaan. Salon oppimisympäristöjä selvittänyt työryhmä esittää, että Halikon lukio yhdistettäisiin Salon lukioon syksyllä 2021. Asia on herättänyt paljon vastustusta erityisesti Halikossa. Kuva: Kirsi-Maarit Venetpalo, Salon Seudun Sanomat.

 

LEHTONOTKELMA. Kemiönsaaren Purunpäähän on suunniteltu isoa suojelualuetta, joka on päätymässä rauhoitetuksi maanomistajan aloitteesta. Huikeiden ulkomerelle avautuvien näkymien lisäksi Purunpään runsaan kahdensadan hehtaarin kokonaisuuteen kuuluu reheviä, lehtomaisia notkelmia, Siv Vesterlund-Karlsson näyttää. Alue on Konstsamfundetin omistama. Kuva: Minna Määttänen, Salon Seudun Sanomat.

 

KUIN KARKKI PIHAN PERÄLLÄ. Pieni vaaleanvihreä mökki, jossa on oma terassi ja valkoinen ovi. Terassin tolppaan on kiinnitetty pieni vaaleanpunainen postilaatikko. Ovessa on sydämenmuotoinen kranssi. Sisällä valko-vaaleanpunaiset portaat kohoavat parvelle, joka tarjoaa lukukolon ja leikkipaikan. Viisi vuotta sitten rakennettu leikkimökki ilahduttaa edelleen päivittäin sekä Mervi Jokista että hänen hoitolapsiaan. Kuva: Hanna Hyttinen, Laitilan Sanomat.

 

VIRSIÄ UUSILLA RYTMEILLÄ. Uskelan koulun musiikkiluokat laulattivat torstaina kirkkokansaa virsien uusilla sovituksilla Salossa. Kanttori Matti Rantatalon sovituksissa oli esimerkiksi latinalaisamerikkalaisrytmejä ja ruotsalaista polskaa. Opettaja Virpi Turunen johti kuoroa harjoituksissa ja konsertin ideoinut kanttori Kaisa Suutela-Kuisma soitti viulua. Kuva: Minna Määttänen, Salon Seudun Sanomat.

 

OMAN KOKEMUKSEN AVULLA VOI AUTTAA MUITA. Kalle Lähde oli jo armeijaiässä paatunut juoppo. Tämän hän tajusi vasta vuosikymmeniä myöhemmin. Nyt hän auttaa muita raitistumaan. Rymättylän Rehapin päihdehoitolan katossa on pyykkipoikia, joissa on hoidossa olleiden nimiä. Lähde laskeskelee, että tähän mennessä pyykkipoikia on kertynyt noin 1 300. Kuva: Jari Laurikko, Turun Sanomat.

 

TARINOIDEN KYLÄT. Somerolla on kaksi kylää, jotka on nimetty yhden talon mukaan: Ruunala ja Ryhtänkylä. Kuvassa on syysillan rauhaa Ryhtänkylältä vedelle päin. Somero-opiston kurssilaiset Tarinoita Somerolle -ryhmästä ja muutama kotiseutuhenkinen lähtivät bussiretkelle somerolaiskyliin. Joukko kuuli asiaa Someron kylistä ja jakoi muistoja. Kuva: Merja Ryhtä, Somero-lehti.

 

VOIT OLLA KUKA TAHANSA. Kaarinan pääkirjastossa voi lauantaina nähdä värikkäitä peruukkeja, piikkikampauksia ja taidokkaita asuja. Kirjasto järjestää paikkakunnan ensimmäisen conin eli tapahtuman japanilaisen kulttuurin harrastajille. Tapahtuman nimi on Kitsunecon. Anu Lehtonen-Sonkki (alhaalla edessä vas.) ja Kati Rouvinen löysivät conimaailman lastensa kautta. Anniina Peippo, Sauli Pihl, Emma Saario ja Jade Viita odottavat innolla Kaarinan ensimmäistä conia. Kuva: Kaisu Hautamäki, Kaarina-Lehti.

 

PENNUT KURSSILLA. Pentukurssilaiset yrittävät välillä rauhoittua ja tottua toistensa läsnäoloon, välillä taas leikitään. Jälkimmäisestä antaa näytteen terrieri Bond. Kurssin järjestää Someron seudun koiraharrastajat. Kuva: Sari Merilä, Somero-lehti.

 

 

Viikon kuvat -sarjassa mukana olevat lehdet: Auranmaan Viikkolehti, Kaarina-lehti, Kunnallislehti, Laitilan Sanomat, Loimaan lehti, Paikallislehti Somero, Salon Seudun Sanomat, Turun Sanomat ja Uudenkaupungin Sanomat.