Viikon kuvat: Koulun juhlahumu, baletti-isä ja törkytaide

0

Jouluun on aikaa kuukausi. Viikon kuvissa ripustetaan jouluvaloja Salossa ja Somerolla, kaadetaan joulupuuta Paimiossa ja Uudessakaupungissa, ihastellaan joulun valotaulua Laitilassa ja maistellaan pipareita Uudessakaupungissa.
Kuvissa myös tuore ylioppilas, baletti-isä, tuleva jalkapallotähti ja törkytaidetta.

VIIKON KUVAT on yhdeksän sanomalehden yhteinen juttusarja, joka esittelee kohokohtia viikon uutiskuvista ja puheenaiheista. Katso kuvat ja lue tarinat kuvien takaa.

 

MENNEITTEN MUISTOKSI. Kosken Yhteiskoulu juhli 70-vuotista taivaltaan viime lauantaina. Mukana juhlahumussa oli runsaasti niin entisiä kuin nykyisiäkin oppilaita. Nykyään Turussa englantia opettava Annamari Heinonen pääsi vuonna 1983 ylioppilaaksi Koskelta ja näillä portailla otettiin silloin kuva tuoreista ylioppilaista. Heinonen halusi ottaa samasta paikasta kuvan 35 vuotta myöhemmin ja laittoi miehensä Olli Heinosen asialle. Kuva: Tuomas Honkasalo, Auranmaan Viikkolehti.

 

KYLLÄ TOIMII! Timo Peisa ja Pasi Nikulta ripustivat maanantai-illan kirpeydessä jouluvaloja Salon keskustassa. Turuntien valot syttyvät 2. joulukuuta, jolloin vietetään joulukadun avajaisia ja kokoonnutaan Hyvänmielentorille. Lamput testattiin etukäteen varastolla ja vielä uudelleen ripustuksen yhteydessä. Kuva: Kirsi-Maarit Venetpalo, Salon Seudun Sanomat.

 

UUSI VALAISTUS. Someron kaupungintalon kuusi saa tänä vuonna näyttävän valaistuksen. Juha Koivu nousi nosturilla korkealle kattojen ylle kiinnittämään jouluvaloja. Kuva: Sari Merilä, Somero-lehti.

 

SOLMUTONTA YHTEISTYÖTÄ. Marjut Hernesniemi ja Myrsky Rönkä ovat työpari esiintymislavalla ja pariskunta lavan ulkopuolella. Turun taideakatemian sirkusopinnoissa tavanneen pariskunnan yhteistyönä on syntynyt duetto Symbiosis. Se kuvaa täydellistä yhteiseloa eli mutualismia, jossa molemmat hyötyvät toisistaan. Kuva: Jari Laurikko, Turun Sanomat.

 

PLIÉ-NIIAUKSIA POLVET NAKSUEN. Musiikkiopisto Arkipelagin isä-tytär-balettitunnilla isät haastettiin kokeilemaan tytärten lajia. Venla Salmilahden mukaan isä Antti Salmilahti pärjäsi hyvin tanssileikissä, jossa matkittiin vuorotellen kiveä ja siltaa. Kaksivuotiaalla Valtterilla ei ole vielä harrastusta, mutta hän avustaa isää kuvausilmeessä. Kuva: Kaisu Hautamäki, Kaarina-Lehti.

 

SADUNOMAINEN VALOTAULU. Tiina Raulan tekemään valotauluun on painettu kuva Oulun Pikisaaresta, taiteiljoiden ja käsityöläisten asuttamasta idyllisestä alueesta. Talojen ikkunoista tuikkivat valot, jotka on tehty kaivertamalla styroksiin paikat led-valoille ja liimaamalla kangas niiden päälle. Lapsenlapset Elli, 6, ja Helmi, 3, Saario ihailevat Tiina-mamman tekemää valotaulua. Kuva: Iida Kauppi, Laitilan Sanomat.

 

LUPAUS TURUSTA TAI ENGLANNISTA. Marcus Forss on kolmannen polven turkulainen huippujalkapalloilija, joka pääsi jo 19-vuotiaana debytoimaan kivikovassa Championshipissa. Forss pelaa Englannin kakkostason Brentfordissa ja alle 21-vuotiaiden maajoukkueessa. Hyökkääjälupaus jätti kotoisan Turun jo 13-vuotiaana, kun Valioliigaseuran akatemia etsi Suomesta lupaavia pelaajia. Kuva: Jari Laurikko, Turun Sanomat.

 

TÖRKYSTÄ TAIDETTA. Roskakapina-ryhmän järjestämät siivoustalkoot tuottivat syyskuussa valtavat määrät vettyneitä roskia Loimaalla. Minna Paavola kuskasi roskat kotiinsa, kävi ne läpi ja keräsi talteen inspiroivimmat palat. Seitsemän harrastajataitelijan kanssa niistä syntyi 28 roskataideteosta. Jätemeren tehnyt taiteilija toivoo, että maastosta kerätyn roskan näkeminen teosten materiaalina herättää ihmiset ajattelemaan kiertotaloutta ja ympäristöystävällistä toimintatapaa. Kuva: Kiti Salonen, Loimaan Lehti.

 

KUUSI KYYTIIN. Paimion kaupungin joulukuusi löytyi tänä vuonna Koskelasta. Kaupunki saa kuusensa perinteisesti lahjoituksena kaupunkilaisilta. Valitun kuusen kriteereihin vaikuttavat etenkin vaadittava 17,5 metrin pituus, kauneus sekä helposti noudettava sijainti. Kuva: Ina Virtanen, Kunnallislehti.

 

MURHA SIRKUKSESSA. Hansa Lovers -teatteriryhmä on jälleen punonut mutkikkaan murhamysteerin. Viime perjantaina ensi-iltansa saanut, kolmen ruokalajin lomassa ratkottava mysteeri sijoittuu tällä kertaa konkurssin partaalla hoippuvan sirkuksen takahuoneeseen. Sirkus Variolan kulisseissa kuhistaan. Kuhinoissa ovat mukana muun muassa klovni Turhini (vas. Juhani Kakko) ja voimailija Anni (Jouni Röyskö). Kuva: Jori Liimatainen, Turun Sanomat.

 

KATETTU KATSOMO. Somerniemen musiikkiteatteri saa uuden 300 henkeä vetävän katetun katsomon. Valmista pitäisi olla alkukesällä, tällä viikolla tehtiin pohjan valutyöt. 100 000 euron budjetista puolet tulee teatteriyhdistykseltä, puolet Ely-keskukselta. Kuva: Manu Kärki, Somero-lehti.

 

KOLMEN KUUKAUDEN MUSIKAALI. Turun kaupunginteatterin päänäyttämölle nousi viime sunnuntaina yli sata tanssijaa. Esiintyjien skaala oli laaja; tanssin, tarinan ja musiikin riemu tempaisi mukaansa niin harrastuksensa vasta aloittaneet kolmivuotiaat kuin SM-tason konkaritkin. Olivia Schmidt (vas.), Pinja Hartemo ja Veera Wallenlind tietävät, että eri tanssilajeista vaikutteita ammentavat koreografiat vaativat taitoa ja tarkkuutta. Musikaali valmistui kolmessa kuukaudessa. Kuva: Jane Iltanen, Turun Sanomat.

 

VAUHDIN HURMAA PYÖRÄTUOLISSA. Kolmekymppinen Kimmo Nordlund vammautui 15 vuotta sitten veneilyonnettomuudessa. Elokuussa hän sai käyttöönsä uuden, pyörätuoliin kiinnitettävän lisälaitteen, jonka ansiosta pyörä muuttuu mopoksi. Sähköllä ladattavan, akkukäyttöisen etuhaarukan kiinnittäminen pyörätuoliin onnistuu Nordlundilta 10 sekunnissa. Laite nostaa tuolin etupyörät ilmaan, jonka jälkeen pyörätuolilla voi ajaa yhtäjaksoisesti jopa 60 kilometriä 20 kilometrin tuntinopeudella. Nordlundit ovat käyneet mopopyörätuolilla muun muassa kauppareissuilla. Nuorempi poika istuu isän sylissä ja vanhempi pyöräilee omalla polkupyörällään. Kuva: Jori Liimatainen, Turun Sanomat.

 

JOULUN TUOKSUT. Emmi, Eemeli ja Daniel Mickelssonin keittiössä on paistettu syksyn aikana pipareita jo useaan kertaan. Perheessä aloitetaan joulun odotus hyvissä ajoin ja tässä herkkuja maistellaan tavallisena marraskuisena tiistai-iltana. – On ihana kokea omien lasten kanssa samoja jouluvalmisteluja kuin itse lapsena, sanoo Emmi Mickelsson. Kuva: Päivi Sappinen, Uudenkaupungin Sanomat.

 

VAARAN PAIKKA. Salon Piihovin pikavuoropysäkit moottoritien kulmassa ovat vaarallinen paikka matkustajia vieville ja hakeville. Moottoritien rampeille pysähdytään autojen kanssa. Ely-keskus on luvannut parantaa tilannetta. Liityntäparkista ei ole myöskään väylää kävellä pysäkeille. – Seikkailua, pujottelemeista ja vaaratilanteita, näin kuvailevat Jukka ja Sinikka Mäkinen liikkumista liityntäparkin ja pikavuoropysäkin välillä. Kuva: Marko Mattila, Salon Seudun Sanomat.

 

”OLINKIN PAREMPI KUIN LUULIN.”. Turkulainen Amanda Niemi reputti kevään yo-kirjoituksissa ja oli pitkään surullinen. Keväällä reputettu äidinkielen ylioppilaskoe vaihtui reippaaseen läpimenoon syksyn kirjoituksissa. Nyt Niemellä on kaksoistutkinto sähköalalta ja lukiosta, ja tulevaisuuden oma ala tuntuu löytyneen. Kuva: Jonna Lankinen, Turun Sanomat.

 

EI KORKEIN, MUTTA EHKÄ LEVEIN. Näin voi kuvailla Uudenkaupungin tämänvuotista virallista joulukuusta. Leveys tuotti ongelmia, kun puuta tuotiin torille. Ylisenkadun yli kulkevia joulukoristelankoja jouduttiin nostamaan ylös, jotta kuusi mahtui alta. Valot sytytetään sunnuntaina, kun vietetään virallisia joulukadun avajaisia. Kuva: Maija Ala-Jääski, Uudenkaupungin Sanomat.

 

VIIKON KUVAT -SARJASSA mukana olevat lehdet: Auranmaan Viikkolehti, Kaarina-lehti, Kunnallislehti, Laitilan Sanomat, Loimaan lehti, Paikallislehti Somero, Salon Seudun Sanomat, Turun Sanomat ja Uudenkaupungin Sanomat.