Varsinais-Suomen pelastuslaitos ei ole näillä näkymin antamassa totaalikieltoa ilotulitteiden ampumiseen, mutta päivystävä päällikkö Kari Alanko kehottaa ilotulitteiden käyttäjiä harkintaan ja turvalliseen käyttäytymiseen.

– Seuraamme tilannetta ja olemme yhteydessä muihin pelastuslaitoksiin. Totaalikieltoa tuskin kuitenkaan tulee, sanoo Alanko maanantaina hieman ennen  puoltapäivää.

Puuskaisen tuulen on ennakoitu voimistuvan illalla lännestä alkaen. Tuuli käy etelästä ja se tuo mukanaan lumipyryn.

Alanko sanoo viranomaisten luottavan ihmisten omaan varautumiseen ilotuliteasioissa.

– Jokainen ilotulitteen käyttäjä tekee päätöksen oman harkintansa mukaan. Ilotulitteiden ampumispaikka on syytä katsoa tarkkaan ja huolehtia katsojien  ja ampujien turvallisuudesta.

– Raketti ei käyttäydy samalla tavalla kovassa tuulessa kuin tyynessä säässä. Tuuli on ennusteiden mukaan kovaa ja puuskittaista.

Päivystävä päällikkö sanoo, että totaalikieltoa olisi myös mahdotonta valvoa.

 

Ennustettu myrsky on jo maanantaina aamupäivällä johtanut muualla maassa suositukseen jättää ilotulitteiden ampuminen väliin. Jokilaaksojen ja Oulu-Koillismaan pelastuslaitokset suosittelevat vahvasti, ettei talvimyrskyssä ammuta ilotulitteita. Suositus koskee koko Pohjois-Pohjanmaan maakuntaa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon aluetta. Suositus perustuu Ilmatieteen laitoksen ennusteeseen, jonka mukaan vuodenvaihteessa on luvassa on runsaita lumisateita ja voimakasta etelätuulta.

 

Jos tuuliolosuhteet sen mahdollistavat, ilotulitteiden käyttö on sallittua uudenvuodenaattona kello 18 ja uudenvuodenpäivän aamun kello 2 välisenä aikana.

Tänä aikana ilotulitteiden käytöstä ei tarvitse erikseen ilmoittaa, muistuttaa Varsinais-Suomen pelastuslaitos.

Pelastuslaitos kieltää ilotulitteiden ampumisen Varsinais-Suomessa Turun, Uudenkaupungin ja Naantalin keskusta-alueilla sekä Naantalissa lisäksi kylpylän alueella.

 

Ilotulitustaiteen edistämisyhteisö ry kertoo, että ammattitulituksille on tuulirajat. Jos tuulen nopeus ylittää 14 metriä sekunnissa, tulittamisen ei katsota olevan turvallista, ja näytökset jätetään joko kokonaan järjestämättä tai keskeytetään.

Kun ilotulitteita ammutaan kovassa tuulessa, tulitteet liikkuvat myös sivuttain. Koska tulitteen sytyttämisesta loppuun palamiseen kuluu useita sekunteja, palava aines ehtii liikkua vaarallisesti tuulen mukana, muistuttaa yhteisö.

Ilotulitteet tulisi suunnata aina hieman tuulta vasten. Yhdistys suosittelee, että jos tuulee yli 14 metriä sekunnissa, ilotulitteet pitäisi jättää ampumatta myös kotona.

 

Näin pelastuslaitos neuvoo ilotulitteiden käyttäjää:

  1. Ilotulitteiden käyttäjän on käytettävä suojalaseja.
  2. Hätäraketteja saa käyttää vain todellisessa hätätilanteessa.
  3. Ilotulitteiden käyttäjä on vastuussa niiden oikeasta käytöstä samoin kuin käytössä sattuneista vahingoista. Ilotulituksesta muodostuvat roskat on siivottava käyttöpaikalta.
  4. Ilotulitteiden käytössä on noudatettava tuotteen pakkauksessa esitettyjä käyttöohjeita.
  5. Ilotulitteina saa käyttää vain yleiseen kauppaa ja yleiseen käyttöön hyväksyttyjä tuotteita.
  6. Ilotulitteet on ammuttava vähintään 15 metrin etäisyydeltä rakennuksista.
  7. Ilotulitteita ei saa suunnata tai heittää ihmistä tai rakennusta kohti, eikä niitä saa käyttää yleisön joukossa.
  8. Ilotulitteista ei saa ampua rakennuksen katoilta, parvekkeilta tai terasseilta.
  9. Ilotulitteita ei saa luovuttaa alaikäisille tai päihtyneille henkilöille.
  10. Metsä- tai ruohikkopalovaroituksen tai kovan tuulen aikana ilotulitteiden käyttö on kielletty. Ilotulitusta harkitsevan on selvitettävä voimassa olevat varoitukset (esimerkiksi osoitteesta www.ilmatieteenlaitos.fi)