Särjestä syntyy järkeviä herkkuja

0
Pöytyäläinen Ritva Kylänpää ja yläneläinen Elina Eskola keskittyivät kurssilla särkiwokin ja särkihärkäpapupadan valmistukseen. Kuva: Sari Holappa

PÖYTYÄ/Yläne. Yläneellä pidetyllä särkikurssilla opeteltiin valmistamaan tästä roskakalaksikin haukutusta kalasta monenmoisia ruokia. Opettaja Päivi Lehtonen totesi särjen olevan turhaan aliarvostettu, sillä myös siitä pystyy valmistamaan maittavia ruokia, jotka maistuvat niin koululaisille kuin kansanedustajillekin. Se on myös ekologinen valinta, sillä sitä nousee järvistä joka tapauksessa.

–Se on monella tapaa hyvä kala. Siihen ei esimerkiksi kerry raskasmetalleja, koska se syö ainoastaan pohjaeläimiä. Se on myös ilmastoystävällinen, koska se on villi kala eikä sitä ei tarvitse kasvattaa. Sitä ei myöskään lennätetä mistään, Lehtonen luetteli särjen hyviä puolia.

Kotioloihin Lehtonen antoi vinkin, jolla särjen ruodoista pääsee vaivattomasti.

–Särki upotetaan öljyyn ja tomaattisoseeseen ja annetaan sen hautua pitkään ruodottomaksi. Sillä tavalla siitä saadaan anjovismaista kalaa, Lehtonen opasti.

Särkiwokki on todellista pikaruokaa, sillä sen valmistukseen voi käyttää pakastevihanneksia ja kaveriksi keittää nuudeleita. Kuva: Sari Holappa

Resepti: Särkiwokki

n. 200 g särkimassaa
makeaa chilikastiketta
suolaa
soijakastiketta
1 valkosipulinkynsi
pala inkivääriä
sitruuna- tai limemehua
(kookosmaitoloraus)
valkopippuria
öljyä tai voita paistamiseen
pussi pakastewokvihanneksia pikaversioon tai esim.
kaalia
paprikaa
sipulia
kesäkurpitsaa
porkkanaa
herneitä
varsiselleriä
Kuori ja hienonna valkosipuli ja inkivääri. Kuullota öljyssä. Lisää särki ja paista kullanruskeaksi. Lisää kasvikset ja paista hetki, mausta. Tarjoa sellaisenaan tai vaikka riisin ja nuudeleiden kera.

 

Lue lisää 29.01.2019 lehdestä