Video: Ensi talven ladut tehdään nyt – Paraisilla tykkilumi laitetaan purun alle ensi kautta varten

0

Pargas IF:n laittaa tykkilumen purun alle ja toivoo, että säilöttu lumi aikaistaa hiihtokauden alkua.

Hiihtokelit ovat mitä parhaimmat, mutta Paraisilla hiihtokansa ei tyydy pelkästään nauttimaan laduista. Hiihtoseura Pargas IF tekee töitä jo seuraavan hiihtokauden eteen.

Lumitykit käyvät pakkasöinä ja tykittävät korkeita lumivalleja Finbyn hiihtokeskuksen kylkeen. Lumikasaa voisi kutsua Paraisten Alpeiksi.

Kevättalvella lumivallien päälle kasataan paksu kerros sahanpurua. Sen jälkeen lähinnä ristitään kädet ja toivotaan, että lumi säilyy kesän yli.

– Tällä hiihtokaudella meillä oli säilötyn lumen ansiosta ensimmäiset kilpailut jo joulukuun puolivälissä, silloin ei ollut lunta missään muualla lähiseudulla, kertoo Pargas IF:n valmennusvastaava Niklas Westerlund.

Westerlundin mukaan säilötty lumi aikaisti kauden aloitusta noin kolme viikkoa.

Finbyssä on jo tykitetty lunta varastoon, jotta ensi talven hiihtokausi saadaan vauhtiin. Pargas IF:ssä on paljon nuoria hiihtäjiä.

TIISTAISIN lasten ja nuorten treeni-ilta kerää parhaimmillaan 80 hiihtäjää Paraisten talviurheilukeskukseen. Noin puolet kuuluu eri ikäisiin valmennusryhmiin ja puolet on lapsia, jotka harjoittelevat hiihtämistä leikin varjolla.

Poikkeuksellisen hyvä hiihtotalvi näkyy Finbyssä hiihtäjien määrässä. Pargas IF:n Niklas Westerlundin mukaan viikonloppuisin hiihtäjiä on helposti satoja.

Paraisten Alpit ovat ensi talveksi tehtyä tykkilunta. Tämän kasan korkeus nousee vielä.

 

FINBYSSÄ pääsee kiertämään eri mittaisia lenkkejä. Jos päiväsaikaan suksii kaikki lenkit kerran läpi, saa mittariin yhteensä 15 kilometriä.

 

Keinolunta sahanpurun alle

  • Paraisilla tykkilunta syntyy 60–90 kuutiota tunnissa, kun pakkasta on 10 astetta.
  • Silloin lumitykkiin syötetään 30 kuutiota vettä tunnissa.
  • Paraisilla on kaksi lumitykkiä.
  • Tykkilumi säilyy kesän läpi sahanpurun alla paremmin kuin taivaalta satanut lumi.