Luontokapinetin näyttely kertoo lempeästi lehmistä

0
–Kerttu-lehmän ja pienen hoitajansa ystävyys on jatkunut jo monta vuotta, aina pikkuvasikasta lähtien. Ystävyys on molemminpuolista, kertoo teiskolainen Katri Karvinen näyttelyssä mukana olevasta kuvastaan.

PÖYTYÄ/Yläne. Lapsuuden lehmämuistot heräävät eloon Jos lehmät puhuisivat -valokuvanäyttelyssä Yläneen Luontokapinetissa. Yhteisötaideteoksena toteutettu näyttely keräsi valokuvakilpailuna satoja upeita lehmäkuvia, jotka kuvaavat suhdettamme maalaismaiseman tuttuun ikoniin, lehmään.

Näyttelyn avajaisissa puhuttiin paljon lehmän rauhoittavasta voimasta.

–Minä niin pidän lehmistä. Lehmä rauhoittaa olemuksellaan ihmisen. Lehmä ei heti ryykää katsomaan, kun jotain tapahtuu, vaan tarkkailee ensin hieman ja sitten voi tulla lähemmäksi tarkempaa tarkastelua varten, runotaiteilija Heli Laaksonen sanaili.

Yläneen MTK:n puheenjohtaja Aapo Ekman halusi korostaa lehmien yksilöllisyyttä.

–Jokainen lehmä on yksilö. Ne on tunnettava, vaikka olisi lypsyrobotti. 17-vuotiaan lehmän kanssa on ehtinyt taittaa jo monet hetket elämässä. Lehmä on todella sosiaalinen kumppani maanviljelijälle. Se ei ole mikään pikku juttu se, Ekman kuvaili.
Tuomas Honkasalo

MTK Varsinais-Suomen toteuttama Jos lehmät puhuisivat -näyttely on avoinna Luontokapinetissa toukokuun loppuun saakka tiistaisin, torstaisin ja perjantaisin klo 12–17 ja sunnuntaisin klo 11–15.

 

Lue lisää 19.03.2019 lehdestä